Tornaveu
La Federació Internacional de Pessebristes distingeix Josep Porta Saburit

Catalunya ha destacat històricament en la difusió i internacionalització del pessebrisme. Fou a Barcelona on es fundà, l’any 1952, la Universalis Foederatio Praesepiticia (Un.Foe.Prae), formada per associacions d’Europa, Estats Units, Brasil, Argentina i Canadà. Entre el 19 i 25 d’octubre, 700 pessebristes d’arreu del món s’han reunit la ciutat italiana de Bergamo per celebrar el XX Congrés Internacional.

L’expedició catalana ha proposat liderar la candidatura per entrar a la llista representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. Segons Albert Català, president de la Federació Catalana de Pessebristes, el pessebrisme compleix tres requisits que poden impulsar la seva candidatura: és una pràctica de caràcter global, manté una forta vitalitat i arrelament als països on es practica, i convé ser considerada com a PCI per salvaguardar la seva preservació.

El Congrés ha servit perquè l’Assemblea General de l’Un.Foe.Prae es reunís i concedís distincions honorífiques a destacats membres de l’entitat. Josep Porta Saburit ha rebut la medalla UN.FOE.PRAE, la màxima distinció del pessebrisme a nivell mundial. La Federació Pessebristes ha volgut reconèixer la tasca de divulgació que el senyor Porta i Saburit ha realitzat del pessebrisme des dels diferents càrrecs que ha ocupat: president de l’Associació Pessebrista de Vilanova, president de la Federació Catalana de Pessebristes i secretari de l’Associació de Pessebristes de Barcelona, càrrec que actualment exerceix. Juntament amb els altres assistents, Saburit va aprofitar l’estada italiana per recórrer un itinerari pessebrístic que va comprendre parades a Bergamo, Milà i Brescia.

La Federació Catalana de Pessebristes, conjuntament amb l’Associació de Pessebristes de Barcelona, la Asociación Belenista de Gipuzkoa i la Federación Española de Belenistas, també ha proposat que el proper congrés se celebri a Sevilla l’any 2023. La FPC vol avançar la seva celebració, inicialment prevista l’any 2024, per commemorar els 800 anys del primer pessebre, atribuit a Sant Francesc d’Assís.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa