Tornaveu
La COVID no aconsegueix aturar les expressions de cultura popular nadalenques

Albert Català explica que a Tornaveu que s’han pogut visitar obrir 70 exposicions arreu de Catalunya. Una xifra allunyada de les 120 que s’organitzen habitualment, però molt superior a les previsions que hi havia al mes de setembre. El president de la Federació Catalana de Pessebristes apunta que els visitants a les exposicions s’han reduït un 65%; lamenta, en aquest sentit, que el confinament municipal ha impedit una major assistència a les exposicions, sobretot en els pobles petits.

En el revers positiu, Català destaca que moltes entitats pessebristes han sabut reinventar-se. Així, trobem exemples d’associacions que no podien exposar les seves obres en els locals habituals, per incomplir aquests els requeriments del PROCICAT, i que han sabut trobar solucions alternatives. És el cas dels pessebristes de Sabadell i Castellar del Vallès, que s’han conxorxat amb el comerç local per exposar els pessebres en els aparadors d’algunes botigues.

Els pessebres vivents també s’han vist obligats a pensar nous formats per seguir mantenint viva la tradició. Les alternatives han estat moltes: des de les representacions clàssiques (amb aforaments i passis limitats), fins a la creació de muntatges audiovisuals, o bé l’organització d’activitats alternatives, com ara exposicions o pessebres vivents sense figurants. Des de la Federació Catalana de Pessebres Vivents s’ha potenciat el canal Pessebres Vivents TV, a través del qual s’han pogut veure moltes propostes telemàticament.

Des de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya (CPC) apunten que aproximadament la meitat dels grups va optar “per fer diferents posades en escena, amb extremes mesures de segures, reduint el repartiment, establint grups bombolla d’actors i escurçant la durada dels espectacles”. Això ha permès celebrar més d’un centenar de representacions, no havent-ne de suspendre cap. Des de la CPC denuncien que “alguns ajuntaments han suspès les representacions a darrera hora malgrat la bona feia preventiva que s’havia fet dels grups”, fins i tot obres que ja havien estat estrenades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa