Tornaveu
Els Pessebres Vivents es reinventen per estar presents al Nadal
Malgrat les restriccions i la incertesa de la Covid-19, els Pessebres Vivents no renuncien a estar presents aquest Nadal. La majoria, però, s’han hagut de modificar i adaptar a nous formats, ja sigui en forma de projeccions d’audiovisuals, de vídeos per poder gaudir-ne a través de les xarxes des de casa, de pessebres estàtics sense actors i fins i tot d’auto-pressebres de llum i so. Així i tot hi ha dues poblacions que, si l’evolució de la pandèmia ho permet, sí que oferiran pessebres presencials, Maçanet de la Selva i Sant Feliu de Llobregat, amb diversos passis i grups reduïts per garantir la seguretat.

El dia de Nadal, el bosc de Can Garriga, a Maçanet de la Selva, acollirà al vespre el primer pessebre vivent amb públic d’aquesta temporada atípica i complexa. Amb diverses mesures de seguretat –aforament limitat i venda d’entrades anticipades– , però el públic podrà gaudir dels 18 quadres que representen les escenes bíbliques més conegudes, amb oficis i tradicions de la nostra cultura. S’hi faran diversos passis entre el 25 de desembre i el 2 de gener d’aquest pessebre que ve representant-se des de 1975.

També resisteix la Covid-19 el Pessebre Vivent de Sant Feliu de Llobregat, que oferiria passis els dies 27, 28, 29 i 30 de desembre, des de les sis a les nou del vespre. Es tracta d’un pessebre en moviment, amb deu escenes que segueixen la vida de Jesús. Des de l’entitat organitzadora, l’associació Calaix de Sastre, expliquen que també l’han adaptat a les mesures de seguretat, reduint l’aforament, el nombre de figurants (que passen de ser 40 a una quinzena) i canviant la ubicació, que serà al Pati Parroquial, un recinte exterior i tancat, amb la idea de defensar “que la cultura és segura” i convençuts que cal “combatre la salut mental amb la cultura”.

Pessebres reinventats

El de Maçanet i Sant Feliu de Llobregat seran els dos únics municipis de les 48 entitats de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya que tenen previst fer representacions presencials. La resta, però, no han volgut renunciar a la cita nadalenca i han sumat imaginació i empenta per oferir propostes alternatives i mantenir viva la tradició.

Així, a Calonge proposen un pessebre vivent Dejà Vu, amb un Naixement amb figures virtuals, exposició de cartells dels 20 anys i reproduccions en vídeo de les imatges del Pessebre dels últims anys. Es podrà visitar fins al 3 de gener al Castell de la localitat.

A Joanetes, a la Vall d’en Bas, han transformat el pessebre vivent en un espectacle de llum i so a mode dels autocinemes americans: el públic podrà arribar-hi amb cotxe i, sense sortir del vehicle, podrà gaudir d’imatges projectades que repassaran la història del Pessebre de Joanetes, mentre que a través de la ràdio podrà escoltar els repics de les campanes de l’església.

A més, molts dels Pessebres Vivents han gravat vídeos, petites càpsules, documentals i fins i tot pel·lícules de les seves representacions. Aquests muntatges es poden veure per Pessebres Vivents TV, el nou canal de Youtube engegat per la Federació de Pessebres Vivents. Com assegurava fa uns dies Àngels Serentill, la presidenta de l’entitat, l’objectiu “és mantenir viu el Nadal i les nostres tradicions. Fer-les visibles, encarant les dificultats del moment i mantenir-nos actius i engrescats”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa