Tornaveu
Els pessebres tradicionals superen la Covid-19

El pessebre tradicional del Museu Frederic Marès proposa enguany un relat que evoca el paisatge d’una vila costanera de la vora del Mediterrani, un escenari per reflexionar sobre les migracions, plenament vigents des de fa dos mil anys. “Avui sembla que les migracions siguin un descobriment modern, com si fos la primera vegada que persones es veuen forçades a abandonar la seva terra d’origen per intentar salvar la vida. Però resulta que Sant Josep i la Mare de Déu ja van haver de fugir a correcuita de Betlem. Ens semblava que era un tema de rabiosa actualitat, i a més, els pessebres retraten aquest Mediterrani que uneix els pobles més que els separa”, explica a Tornaveu en Josep Maria Porta, president de l’Associació de Pessebristes de Barcelona.

El pessebre es podrà visitar del 28 de novembre al 2 de febrer de 2021, de dimarts a dissabte de 10 a 19 hores i els diumenges i festius d’11 a 20 hores. Donat que l’aforament serà limitat, caldrà reservar entrada prèviament. A més, hi haurà un programa d’actes entorn del pessebre: les Cantades de Nadales previstes per al diumenge 20 de desembre i coordinades pel Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, i una altra cantada de la mà de la Coral Sant Jordi. Se celebraran al pla de la Seu, on el dissabte, 12 de desembre, també es podrà gaudir de la Diada de les Tradicions i Costums Nadalencs.

Per altra banda, el monestir de Pedralbes oferirà novament també el seu tradicional pessebre amb un muntatge popular a les estances conegudes com les Procures del monestir. Les figures de la instal·lació d’aquest any, de caràcter popular i contemporànies, són obra de l’escultora sabadellenca Montserrat Ribes. Al costat del pessebre popular es presentaran dos diorames obra de l’Associació de Pessebristes de Barcelona. El primer representarà la Nativitat de Jesús i el segon el Descans de la Fugida a Egipte. Aquest pessebre es podrà visitar de l’11 de desembre al 2 de febrer.

I sense pessebre a Sant Jaume, l’Institut de Cultura de Barcelona organitza l’exposició 10 anys de pessebres a la Plaça de Sant Jaume, fent valdre tot allò que ha representat aquesta proposta de reinterpretació d’una de les tradicions més entranyables de Nadal. Es podrà veure a la planta baixa de l’Ajuntament des de l’1 desembre fins al 5 de gener. Per a Josep Maria Costa, “el pessebre s’hauria hagut de fer igual, però entenem que les mesures de restricció ho posen difícil, més en una plaça que s’ha convertit en punt de manifestacions cada dia. En tot cas, els pessebres del museu Marès i Pedralbes són els pessebres tradicionals, perquè el de Sant Jaume més una al·legoria de Nadal que no pas un pessebre”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa