Tornaveu
Els pessebres recuperen les activitats i es preparen per al 800è aniversari

A principis de mes, la festivitat de la Candelera, com marca la tradició, posava el punt final a la temporada de pessebres 2022-2023. L’edició ha estat marcada clarament per dues notícies positives: la recuperació de l’activitat i del públic, després de dos anys sacsejats per la pandèmia, i també per la declaració del pessebrisme Manifestació representativa del Patrimoni Cultural Immaterial a l’Estat, un pas cap a ser considerat patrimoni de la humanitat per la Unesco.

Durant el cicle de Nadal s’han pogut visitar més de 120 exposicions (un centenar a Catalunya i una a les Balears), organitzades per alguna de les 65 entitats associades. Unes dades que des de la Federació Catalana de Pessebristes valoren molt positivament i que demostren, com apunta el seu president, Ramon Albornà, que “la ciutadania també tenia ganes de recuperar aquesta normalitat i poder tornar a visitar els pessebres durant el cicle nadalenc. Les exposicions de pessebres són les que registren les xifres de visitants més altes. No disposem de dades, però podem parlar amb tota seguretat de centenars de milers de visitants”.

A més dels muntatges, d’aquesta temporada Albornà també destaca altres activitats, com la celebració de la 50a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears a Terrassa, els 25.000 retallables de pessebre dibuixats per Pilarín Bayés i que es van repartir en les exposicions, i la publicació del número 13 de la seva revista Naixement.

800 anys de pessebrisme

Aquest 2023 el pessebrisme commemora els vuit segles de tradició, una efemèride que la Federació aprofitarà per “promoure i visibilitzar el pessebre en totes les seves expressions”, amb activitats que aniran de les tradicionals exposicions fins a altres iniciatives en col·laboració amb altres institucions i entitats relacionades d’una manera o altra amb el pessebre, explica Albornà.

Amb la vista posada en aquest aniversari, la federació té marcades en el calendari tres cites destacades. La primera, el Congrés Internacional Franciscus 2023 (a l’octubre i novembre), que ja ha cobert les 600 places disponibles. “Serà un gran moment per la internacionalització del Pessebre, amb participants d’arreu del món, i que compta amb un intens programa de cinc dies per conèixer i visitar pessebres, i poder comptar també amb espais per la cultura pessebrista i el debat”. 

Després, l’exposició organitzada per la Un-Foe-Prae (La Federació Internacional de Pessebristes) a la localitat de Greccio, on el 1223 Sant Francesc va fer el que es considera el primer pessebre de la història. Catalunya hi serà present amb diorames que representaran a l’Associació de Pessebristes de Barcelona i a la Federació Catalana de Pessebristes. El tercer esdeveniment serà la XIX Biennal del Pessebre Català, un aparador del moment actual del pessebrisme, que enguany acollirà Barcelona.

Abans de tot això, en el mes d’abril, arribarà la 51a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears a Maó (Menorca) un acte anual que serveix per estrènyer llaços i compartir experiències entre totes les entitats associades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa