Tornaveu
Els pessebres més artístics, a la XVI Biennal de Girona

La Federació Catalana de Pessebristes sempre ha tingut una clara vocació expansiva. Malgrat que els pessebres han estat concebuts tradicionalment com una construcció per a interiors, no escassegen les mostres públiques, de carrers, d’escenaris i diorames. Des de la seva creació (1985), la federació pessebrista sempre ha mantingut aquesta voluntat oberturista i divulgadora. El seu naixement suposà l’organització de la 1a Mostra del Pessebre Català (Terrassa, 1985). Llavors hi participaren tretze associacions pessebristes; trenta anys més tard, la XVI Biennal del Pessebre Català quintuplicarà aquesta xifra, assolint la presència de 65 entitats.

Entre el 3 de desembre i el 2 de febrer (“la candelera”), els assistents a la Biennal Girona ’16 presenciaran les construccions més recents de les associacions pessebristes. Amb l’elecció d’aquesta seu s’ha volgut homenatjar l’Associació Pessebrista de Girona, que enguany celebra el 70è aniversari. Un dels seus membres, Jordi Dalmau, destaca la riquesa artística que els assistents a la Biennal podran presenciar: “en els nostres pessebres –destaca Dalmau – hi destaquen unes reserves infinites d’aficions estètiques ben singulars i una participació cívica; perquè el pessebre i el pessebrista ja no es queden a la seva intimitat artesanal, sinó que assisteixen a l’exposició, a la mostra, a la llum pública, tot ben harmonitzat per un esperit associatiu de garba ben lligada”.

La inauguració anirà a càrrec del Seguici de Nadal de Barcelona, una iniciativa promoguda per l’Associació de Pessebristes de Ciutat Vella, i encapçalada per l’Esperit de Nadal i el Senyor Canelló d’Escudella i Bontorró. La Coordinadora de Pastorets de Catalunya i la mateixa Federació de Pessebristes Catalunya oferiran la principal novetat de la Bienal gironina. En el marc de la commemoració del centenari dels Pastorets de Folch i Torres, han unit esforços per reivindicar la figura del dramaturg barceloní. Setze grups de pessebristes immortalitzaran les escenes de l’obra nadalenca més popular al nostre país.

La tradicional mostra de pessebres i diorames, que ja ha arribat a la 33a edició, es podrà veure entre el 13 de desembre i el 12 de gener a la Sala la Carbonera. El consistori gironí, responsable de la seva organització, treballa amb especial èmfasi per assegurar la continuïtat de la tradició en les noves generacions. Amb aquest empeny, sorgeix la primera convocatòria del concurs “Fem un pessebre per Nadal”, destinat a tots els Centres d’Educació de Primària i Secundària de la capital gironina.

Dimarts 29 de novembre, l’Ajuntament de Girona acollirà la roda de premsa de presentació de la XVI Biennal (13:00h). Alfons Vàzquez, president de l’Associació de Pessebrista de Girona, i Albert Català, president de la Federació Catalana de Pessebristes, hi presentaran el programa. Vilanova i la Geltrú prendrà el relleu de Girona en la celebració de la XVII Biennal del Pessebre Català (2018)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa