Tornaveu
Els pessebres en la societat actual, a debat
En una societat laica i multicultural, quin sentit tenen els pessebres? Han de mantenir-se fidels al relat clàssic o reflectir el context i la societat actuals? Com hi conviuen la tradició amb la innovació? Les mostres en l’espai públic poden tenir un significat religiós? Aquestes són algunes de les preguntes que poden sortir al col·loqui ‘La festa en l’era del postcristianisme’, que se celebrarà dijous vinent (19.00 hores) a l’Ateneu Barcelonès.

Amb l’arribada de Nadal torna el pessebre de la plaça Sant Jaume –aquest any una proposta de l’artista Paula Bosch al voltant de caixes plenes d’objectes i records nadalencs– i amb ell la polèmica. Però el debat ja és antic: l’any 2014 un pessebre ja substituïa les tradicionals figures per siluetes retallades a mida real entre les quals, juntament amb la Mare de Déu i el nen Jesús, es podia veure una anciana cosint o un butaner carregant amb una bombona.

El president de la Federació Catalana de Pessebristes, Albert Català, recorda que la innovació sempre ha format part dels pessebres: “Aquí des de fa anys fem pessebres ambientats en el Pirineu, i vestim els personatges amb barretines: per què això és un pessebre i una al·legoria no?”. I sosté que “la innovació al pessebrisme és necessària com a totes les expressions de cultura popular”.

Català portarà aquestes reflexions a la taula rodona ‘La festa en l’era del postcristianisme’, que debatrà sobre l’evolució i el futur del pessebrisme en la societat actual. Organitzat per l’Ens de l’Associacionisme Cultural i l’Ateneu, el col·loqui, moderat pel periodista Quim Rutllant, hi participaran també l’articulista i dinamitzadora cultural Glòria Jara, i l’antropòleg i director del Museu Etnològic i de les Cultures del Món, Josep Fornés.

La xerrada forma part del cicle “Cultura popular. Tradició i modernitat”, organitzat per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català i l’Ateneu Barcelonès. Es completarà amb una mostra de pessebres entre el 17 de desembre al 5 de gener.

Working Progress: construcció d’un pessebre en directe

Del 12 al 19 de desembre, la Federació Catalana de Pessebristes ofereix l’oportunitat de veure com es fa un pessebre en directe. Al llarg de la setmana, l’Associació de pessebristes de Tarragona, Amics del pessebre de Matadepera i el Grup pessebrista de Castellar del Vallès muntaran un pessebre en 4 passos (porexpan, guix, pintura i acabats). A més, es muntaran dos diorames (pessebristes de Barcelona i de Badalona) i un pessebre popular (pessebristes de Ripollet), i també hi haurà demostracions de modelatge de figures de Pessebre. Serà al Centre d’Artesania de Catalunya.

Pessebres arreu de Catalunya

La Federació Catalana de Pessebres ja ha presentat el programa dels pessebres que es poden visitar aquest Nadal: són més de 150 exposicions arreu del territori, realitzades per més de 60 entitats. Alguns, com el de l’Agrupació de Pessebres de Sabadell –amb pessebres emmarcats a indrets reals arreu del món, inclús un ubicat a un asteroide- o el de Castellar del Vallès, amb diorames que tenen com a fil conductor el cinema.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa