Tornaveu
Els pessebres, 800 anys de tradició

El muntatge dels pessebres a les cases, a les places, carrers, esglésies, centres culturals i esglésies tornen a marcar l’inici del Nadal. Enguany, la temporada pessebrista suma a la bona notícia de la recuperació la normalitat i de les activitats després de la sacsejada de la pandèmia dues celebracions. Per una banda, aquest serà “el primer Nadal des de la declaració a nivell de tot l’estat del pessebrisme com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial”, un pas molt important de cara a la salvaguarda d’aquesta expressió, explica el president de la Federació Catalana de Pessebristes, Ramon Albornà. I per una altra, l’any 2023 es commemoraran els vuit-cents anys del que es considera el primer pessebre de la història: el que va muntar sant Francesc d’Assís a la localitat italiana de Greccio.

De nou, les entitats pessebristes oferiran un ventall de propostes molt diverses, des de creacions més tradicionals i populars fins a nous formats i maneres d’entendre el pessebrisme. A més, paral·lelament a les exposicions, s’han programat nombroses activitats, tallers, concursos, rutes, conferències, etc. La Federació repartirà al públic 25.000 retallables de pessebres, dibuixats per a l’ocasió per Pilarín Bayés, per tal d’animar als més petits a continuar la tradició.

Un món de pessebres

La Federació Catalana de Pessebristes convida a descobrir aquesta tradició visitant les més de cent vint exposicions que les entitats federades organitzen arreu de Catalunya i Balears. Aquest és un recorregut per alguns dels més destacats.

Parets del Vallès

Amb 230 metres quadrats i un miler de figures, el de Parets ostenta el títol de ser el pessebre muntat sobre taula més gran de Catalunya. Combina la tècnica del pessebre tradicional, el diorama i el monumentalisme. Enguany està ambientat en un paisatge rural de Catalunya, amb moltes zones boscoses i espais d’aigua i incorpora com a novetat figures infantils jugant a jocs tradicionals i figures i objectes fetes per nens i nenes amb impressora 3D.

Sabadell

La 45a exposició de pessebres a Sabadell, a l’Acadèmia Catòlica, ofereix una quarantena de diorames amb el tema dels viatges, tant a indrets reals (l’Orient Mitjà, el Marroc, Andalusia, etc.) com a espais imaginatius. A més, ja es pot visitar també el pessebre monumental, de 60 metres quadrats i 360 graus, instal·lat a la plaça de Sant Roc. L’Agrupació de Pessebristes de Sabadell va impulsar aquest muntatge el 2020 arran de la pandèmia, com un revulsiu contra els trasbalsos i ganes de recuperar una certa normalitat, i ja s’ha convertit en una cita obligada a l’agenda nadalenca de la ciutat.

Olot

La capital de la Garrotxa ofereix un conjunt d’exposicions repartides en diferents seus. Al pati de l’Hospici s’ha instal·lat el pessebre monumental amb figures de mida real de David López –aquest any la recreació d’un bosc d’avets de Nadal–, i al claustre s’exposen una cinquantena de diorames. Al claustre del Carme s’hi poden veure els treballs dels alumnes de l’Escola d’Art d’Olot sota el lema ‘A taula!’; a Can Trincheria s’exhibeix una exposició de caganers tradicionals de la col·lecció Jordi Llorach, una de les més importants de Catalunya, i també el pessebre familiar del segle XVIII. Al Museu dels Sants es pot visitar un pessebre contemporani amb figures originals de les artistes Ester Font i Laura Baldrich, i un espai dedicat a Ramon Amadeu, el primer pessebrista català documentat.

Lleida

A Lleida, entre l’àmplia oferta pessebrista hi podem trobar el muntatge a la Seu Vella de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, a càrrec del Mestre Pessebrista José A. Ferrer, i el Pessebre de l’Adoració dels Reis Mags, confeccionat en paper, procedent de Filipines, al Palau de la Paeria. Però sobre tot destaca la Capella del Peu del Romeu, on s’hi poden visitar més d’un centenar de pessebres i diagrames: el muntatge de l’Agrupació, obres guanyadores del Concurs de Pessebres, figures d’arreu del món, etc., i també pessebres minúsculs, segurament els més petits del país, que hi caben dins d’una ametlla i d’una avellana. A més, el dimarts 13 s’inaugura a la Casa dels Gegants ‘La dona que fila’, una mostra de figures de pessebre amb la dona com a protagonista. Més informació en aquest enllaç.

Museu del Pessebre a Montblanc

En el Museu del Pessebre de Catalunya, el visitant no només pot conèixer una gran col·lecció de diorames, pessebres i figures sinó que fins i tot sentir-se ell mateix una peça del gran pessebre que forma el museu, gràcies a una museografia immersiva. S’hi poden trobar figures i obres dels segles XVIII, XIX i XX, dels grans escultors clàssics com Domènec Talarn, Lluís Carratalà o germans Vidal, Josep Traité, i també creacions d’artistes actuals com els germans Colomer, virtuosos del suro, la nissaga Francesc Bertran, Montserrat Ribes, Gemma Bertran, Carme Carbó, entre d’altres.

Centre d’Artesania de Catalunya

Del 15 de desembre al 5 de febrer el Centre d’Artesania de Catalunya (carrer Banys Nous 11 de Barcelona) a Barcelona presentarà l’exposició ‘Pessebrisme, mirades’, en què diversos artistes vinculats a l’art i la creació que ofereixen la seva mirada plàstica d’un pessebre, reinterpretant-lo des de les seves disciplines artístiques.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa