Tornaveu
“El nostre objectiu és mantenir viu el Nadal i les nostres tradicions”

Quan parles amb l’Àngel Serentill, de seguida t’encomana molta energia i optimisme. Fa més de trenta tardors que està vinculada al món dels pessebres vivents, però és la primera temporada que viu com a presidenta de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya (FPVC). Hem demanat fer-li aquesta entrevista per conèixer-la millor i saber com encara aquest any tan atípic.

Quina ha estat la teva vinculació amb el món dels pessebres vivents?

Començo a tenir vinculació amb els Pessebres Vivents a través del Pessebre que es porta fent des del 1987 a la Parròquia de la Mare de Déu de l’Esperança de Manresa. Vàrem començar a participar, amb la família, en aquest petit pessebre que es feia als baixos de l’Església i que fa vuit anys va sortir a l’exterior, un tros més avall del local, on comença la zona de pagès del Poal, sota l’aqüeducte del Pont Llarg de Manresa. En aquell moment, dirigia el grup de teatre del barri i ens vàrem engrescar a fer un Pessebre Vivent més gran. Ha estat un aprenentatge continu i molt enriquidor. De seguida, vàrem entrar a formar part de l’Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya i, fins aquest any, que vaig assumir la presidència el primer cap de setmana de març, abans del confinament, en el curs de l’Assemblea anual dels Pessebres Vivents en la que participem cada any com a Pessebre Vivent del Pont Llarg de Manresa. Cal dir que, fins a enguany, els pessebres de Catalunya estàvem agrupats en una Associació Coordinadora i aquest és el primer any que ens hem configurat com a Federació i tinc el goig de compartir junta amb dues companyes més, Lourdes Serra de Brunyola i Núria Giné de l’Espluga de Francolí, i dos companys, Antonio Díaz de Sant Quintí de Mediona i Joan Lorenzo de Sant Feliu de Llobregat.

És la primera temporada nadalenca que encares com a presidenta de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya? Com l’encares? Quines línies us agradaria potenciar, des de la Junta Directiva?

D’entrada, en aquest moment tan complicat que està vivint la nostra societat, l’encarem mirant de fer tot el possible perquè els Pessebres Vivents de Catalunya tirin endavant, no defalleixin i siguin presents en el pensament i en les vivències de la gent de casa nostra. Però no només en aquest Nadal, sinó també en totes les festes nadalenques que puguin venir.

Sabem que estan sent temps complicats per a tothom i per al teixit associatiu, moltíssim, per la manera que hem tingut de funcionar fins avui dia. Les entitats que fem els pessebres no en som pas una excepció. Mirem d’ajudar a tots els federats assessorant en temes legals i normatius, mirant de fer-los visibles malgrat les circumstàncies, d’acompanyar, fonamentalment, i de mantenir viva la il·lusió, la perseverança i les ganes de seguir endavant que hem tingut sempre aquest col·lectiu. De fet, som venedors d’il·lusió i mantenidors de la cultura popular nadalenca junt amb els Pastorets i els pessebristes. Hem canviat la nostra manera de funcionar, tot ho fem telemàticament, però l’esperit de tot el col·lectiu està alt, com està sempre l’ànim dels voluntaris que formen part de tota associació del país.

El nostre objectiu, en aquest moment i molt a curt termini, és mantenir viu el Nadal i les nostres tradicions. Fer-les visibles, encarant les dificultats del moment i mantenir-nos actius i engrescats. La resposta és visible a les xarxes, però també als pobles i ciutats amb activitats que estan relacionades amb els Pessebres Vivents amb altres formats, però presents a tot arreu.

Com ha afectat la COVID-19 a l’organització de pessebres vivents?

De les 48 entitats de la Federació de Pessebres Vivents que aquest any tenien previst fer Pessebre, ara mateix només dues estan valorant positivament de fer les representacions.

Uns dels principals problemes amb els quals ens trobem són els relacionats amb el manteniment de les distàncies personals de seguretat, en els assajos i en les representacions; i un altre tema encara més gran, més complex, és ja mantenir aquestes distàncies de seguretat respecte dels visitants i entre ells mateixos, per la manera de funcionar del 90% dels nostres pessebres. Hi ha una interrelació contínua. El tema de la salut condiciona moltíssim. Cal dir que, pel que ens ha arribat en comentaris dels federats, el que ha primat en les decisions d’anul·lar les representacions ha estat el tema de la seguretat i de salvaguardar la salut de les persones. Es tracta d’un tema de responsabilitat col·lectiva. Ha primat per sobre de tots els altres aspectes com podrien ser els econòmics, sobretot en pessebres del que podríem anomenar de “talla gran”, aquells que mouen moltíssima gent en un sol dia. Hi ha algun pessebre que mou més de 2500 persones en no gaire més de tres hores. En aquests casos, es necessitava un canvi total d’estructura i una reducció dràstica del nombre de visitants que faria molt difícil cobrir les despeses que s’originen en muntatges d’aquesta magnitud. Però aquest és un aspecte que no ha pesat gens a l’hora de decidir. El que preocupa, realment i per sobre de tot i, en molts casos, com a únic condicionant, és la seguretat de les centes de persones de totes les edats que conviuen en la preparació i celebració dels Pessebres i dels seus visitants. A això, cal afegir-hi, clarament, la incertesa de la situació, canviant de setmana en setmana.

Malauradament, només podran celebrar-se dues representacions a Catalunya. On es podran veure? Com s’ha garantit que es poguessin celebrar?

Les dues representacions dels pessebres de la Federació seran a Sant Feliu de Llobregat i a Maçanet de la Selva. Confiem que la situació no empitjori i que puguin fer els Pessebres Vivents. Són entitats que veuen viable fer adaptacions en els muntatges de les escenes i rebre visitants amb les condicions de seguretat que marca la normativa. Insisteixo que són dades d’aquest moment, avui dia, perquè la setmana passada eren quatre els que tenien plantejat fer representacions.

Quines alternatives han buscat els grups que han hagut de renunciar a la presencialitat?

Com que volíem mantenir viu l’esperit de Nadal i dels Pessebres, les entitats no han descansat donant voltes sobre aquesta intenció d’estar presents. Les alternatives han estat múltiples i molt variades. El que abunda, per sobre de totes les iniciatives, és la presència digital, a través de la nostra web i de les xarxes socials de la federació i les pròpies de cada Pessebre. La majoria de Pessebres estan fent vídeos, muntatges audiovisuals, fins i tot, pel·lícules que es penjaran en el Canal de Pessebres Vivents Tv, que la Federació ha muntat aquest any. Hi ha altres alternatives en forma de cartells que es posaran als pobles i ciutats, pessebres estàtics amb figures, escenes vives de l’establia, per exemple, que es munten en llocs no habituals dels pobles, com a les places majors o portalades de les ermites o esglésies… Pessebres amb figures que ocupen els mateixos espais que ocupaven els Pessebres vivents, però sense figurants… No es faran pessebres vivents tradicionals, però sí que estaran presents aquest Nadal.

Per saber què es fa aquest Nadal i saber de totes aquestes iniciatives caldrà consultar les xarxes socials que té la Federació, d’Instagram, Facebook o Twitter, així com a la web pessebresvivents.cat. Tanmateix, els mateixos pessebres també en faran publicitat a través de les seves xarxes socials i mitjans de comunicació locals i comarcals fonamentalment. S’ha portat a terme la idea de la Reinvenció. Amb iniciativa i empenta, la intenció és fer activitats que posarem a l’abast de tothom amb eines digitals. Volem fer gaudir de Nadal amb el màxim de normalitat i per això hem ideat la manera de fer arribar els pessebres a tothom i fer possible poder-los veure ben asseguts al sofà de casa. Per aquesta raó, hem creat el que hem batejat com a Pessebres Vivents Tv. És un canal de YouTube on s’hi trobaran tots els Pessebres Vivents en format digital. Cada pessebre ha fet un muntatge audiovisual, o més d’un, que farà possible que el públic pugui visitar el Pessebre sense moure’s de les seves llars. S’hi trobaran tots els formats, des de documentals a pel·lícules. Per accedir-hi, només s’hauran de posar a la web dels Pessebresvivents.cat i clicar al botó dels Pessebres Vivents TV.

També heu elaborat un vídeo promocional que versiona una cançó d’Ed Sheeran.

El vídeo promocional compta amb imatges de cada un dels 48 Pessebres Vivents de la Federació i la preciosa cançó d’Ed Sheeran, Perfect, que ha estat versionada, especialment per aquest videomuntatge de tots els Pessebres, per Enric Colomé al piano. La veu és del magnífic cantant Albert Martínez, amb lletra de Lourdes Serra, vicepresidenta de la Federació i masterització de Pep Puig. Es tracta d’una versió molt tendra i emotiva que no deixa indiferent.

Pessebres Vivents TV és una solució temporal per poder superar aquest any o voleu implementar en aquesta eina?

Creiem que és una eina que posarà a l’abast de tothom els pessebres Vivents, a qui ja els coneix i a qui no els coneix i no en sap res. Totes aquelles persones que no podran traslladar-se per raons de salut a visitar el pessebre vivent personalment o gent que viu a l’exterior, per exemple, podrà viure la màgia dels muntatges còmodament, sense ser-hi presents físicament. L’aspiració és que sigui una eina que ja quedarà pel futur.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa