Tornaveu
El Museu del Pessebre obrirà aquest Nadal de forma provisional

Amb la voluntat de ser una referència museística no només al país sinó també a nivell internacional, el Museu del Pessebre de Catalunya treballa, des que el 2011 va començar a instal·lar-se a en un edifici del carrer Solans de Montblanc, per convertir-se en un espai de recerca, divulgació, recuperació i preservació del patrimoni cultural etnogràfic dels pessebres a Catalunya. Impulsat pel pessebrista Ismael Porta i Balanyà, president de l’Associació de Pessebristes de Montblanc, el projecte es troba a la recta final, i preveu obrir portes a finals del 2015, si bé el proper mes obrirà provisionalment, durant les Festes de Nadal. El museu exposarà prop de 18.000 figures i pessebres d’arreu del món, algunes de les quals, obres dels millors escultors figuraires internacionals, i comptarà també amb llibres, segells, nadales i música. De l’edifici en destaca l’original façana, que està totalment ornamentada amb motius pessebrístics, com ara la reixa de la porta corredissa de forja artística realitzada pels mestres artesans de Cal Biel de l’Espluga, les incrustacions de fibra de vidre i les escultures i gàrgoles, obra de l’escultora Rebeca Muñoz. L’edificació ha estat possible gràcies als ajuts rebuts de la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, l’Ajuntament de Montblanc, l’obra social ‘La Caixa’ i l’aportació al llarg de tots aquests anys dels socis de l’entitat.

Aquest 2014 ha estat clau perquè l’engranatge que ha de fer funcionar el museu comenci a rodar. Tot just fa un parell de setmanes que es va reunir per primera vegada el patronat de la Fundació, creada el juliol passat com a encarregada de gestionar el museu. En formen part el Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, i l’Ajuntament de Montblanc, a més de particulars i entitats de la vila, com ara la Fundació Martí l’Humà, Tot Conca, la Federació Catalana de Pessebristes i l’Associació de Pessebristes de Montblanc.

A més d’esdevenir un centre permanent d’interpretació i documentació pessebrístic de Catalunya, el museu, en què es dedica un espai destacat a l’exposició monogràfica amb més de 3.500 figures de l’escultor Martí Castells, acollirà també una escola taller del pessebrisme dirigida a tots els públics, potenciant la vessant formativa. De fet, ja s’han fet algunes visites d’escoles de Montblanc, en què els nois i noies han pogut estudiar un diorama del mestre artesà pessebrista Joan Mestres de Sant Joan Despí i la reproducció de l’antic pessebre de les germanes clarisses de la serra de Montblanc, amb figures de roba confeccionades a mitjan segle XX.

El president de la Federació Catalana de Pessebristes, Albert Català, es mostra convençut: “El Museu del Pessebre de Catalunya serà un referent dins i fora de casa nostra, per la recerca i la restauració que s’hi farà i per la qualitat de les peces exposades”. Per poder fer-ne un primer tast, convida tothom qui ho vulgui a visitar el Museu, que s’obrirà per festes de Nadal de forma provisional a partir del 20 de desembre, i es podran visitar es plantes 2 i 3. Es poden consultar els horaris d’obertura al web de la Federació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa