Tornaveu
Catalunya, convidada al saló de figuraires de pessebre d’Arles

Catalunya és el país convidat en la 58a edició del Saló Internacional de figuraires d’Arles, ciutat del sud de França. Una mostra representativa de l’ofici de figuraire al nostre país omplirà a l’esglèsia Saint-Trophime, l’antiga catedral d’Arles, del 14 de novembre al 10 de gener del 2016.

El Salon International des Santonniers d’Arles es va crear l’any 1958 pel conservador de museus de la ciutat Jean Maurice Rouquette i el president dels santonniers provençals Marcel Carbonel. L’objectiu era mostrar el treball i l’art dels santons provençals i facilitar un punt de trobada entre els artistes. Des de la 3ª edició, esdevé internacional.

L’exposició es divideix en tres àmbits: el professional, l’amateur i el país convidat. En el primer àmbit es mostren els treballs dels santonniers professionals, que s’hi dediquen tot l’any i viuen del seu treball. Cal destacar que santonnier és el nom que reben a Provença els figuraires, artesans que construeixen les figures de pessebre, és a dir, els santons. Molts dels santonniers han obtingut el guardó de millor artesà de França (MOF), atorgat pel Ministeri de Treball francès. Aquest guardó s’estén a tots els arts i oficis, tenint en compte una doble categoria: santons realitzats en fang i també santons vestits amb teles, molt tradicionals a la Provença. L’àmbit amateur està dedicat a tots aquells santonniers que es fan les seves pròpies figures per bastir els seus pessebres.

Finalment el darrer àmbit es dedica a un país convidat o a un tema específic, que en aquesta edició és Catalunya. El comissariat d’aquesta sala ha anat a càrrec de Jordi Montlló i Laura Bosch, del col·lectiu d’opinió, recerca i difusió del pessebrisme El Bou i la Mula. “He contactat durant dos anys amb artistes i artesans del pessebrisme català, hi aniran una vintena que treballen amb fang i suro, tret d’un cas únic que treballa amb plom. És una tria representativa dels sistemes artesanals que podem trobar a Catalunya”, explica Montlló, que quan parla a d’artesania es refereix a mètodes que no inclouen el treball amb plàstics, silicona…

Així doncs, els visitants podran veure una mostra representativa de la situació actual de l’ofici de figuraire al nostre país, amb una selecció dels millors artistes i artesans vius. Una part important són firaires que es poden trobar cada any a la Fira de Santa Llúcia Hi ha figuraires que no participen en la Fira de Santa Llúcia, però que altres venen les seves obres i que també tenen un espai a Arles.

La Fira de Santa Llúcia no hi serà representada únicament per aquests autors, també se li ha dedicat un espai sencer amb dos plafons on s’esbossa què representa la Fira i on es mostren una sèrie d’imatges històriques.

Per últim també hi haurà plafons sobre la plantada de pessebres de Premià de Mar. Un costum propi català que consisteix a pujar una muntanya amb un pessebre. A l’exhibició s’inclouran alguns pessebres construïts especialment per aquestes plantades, ja que són pessebres que les figures s’enganxen a una plataforma de fusta que és pujada pels membres d’una parròquia o col·lectiu excursionista.

L’exposició, a més de l’organització del col·lectiu El Bou i la Mula i el Salon International des Santonniers d’Arles, compta amb la col·laboració del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Federació Catalana de Pessebristes i d’altres entitats pessebristes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa