Tornaveu
Balanç i reptes per al futur de la Federació Catalana de Pessebristes

Acabada la campanya pessebrista d’enguany la federació xifra en 1.700.000 persones les que han passat per les 119 exposicions repartides per tota Catalunya. La Biennal de pessebres, que es durà a terme a Girona, i una col·laboració molt especial amb la Fundació Folch i Torres i al Coordinadora de Pastorets de Catalunya, per commemorar el centenari de la primera representació dels Pastorets de Folch i Torres, centren els esforços d’un any en què la federació aposta per ampliar les fronteres del pessebrisme.

El 2015 la Federació Catalana de Pessebristes s’ha caracteritzat per una relació enriquidora entre tradició i innovació. Així, s’ha pogut gaudir de l’exposició Working progress de pessebres, on fent gala del seu nom, ha permès que el públic que assistís al Centre d’Artesania de Catalunya (carrer Banys Nous 11, de Barcelona) veiés com sis federacions treballaven amb els seus diorames. De manera que l’exposició en aquesta primera part, la de muntatge, que va acabar fins a mitjans de desembre, consistia a veure (repartits segons dies i hores) a les associacions pessebristes treballant amb els seus diorames, posteriorment, fins al 10 de gener el públic ja s’hi trobaria la feina feta, és a dir, els sis diorames.

“Ha estat una exposició molt positiva, ja que ha fet visible tota la feina amagada rere un pessebre, no es fan amb una tarda, és un procés creatiu que implica conceptes d’arquitectura per crear la il·lusió de perspectiva d’un diorama, arts escèniques (atrezzo, posicions de les figures…), i que les associacions ho treballen durant molt de temps”, exposa Albert Català Pou, president de la Federació Catalana de Pessebristes. Fent l’autocrítica necessària perquè tot projecte millori, Català comenta que de cara a noves edicions es treballarà per tal que el concepte de working progress, una obra que es va fent, arribi a més gent. “Volem que els visitants parlin amb nosaltres mentre treballem, ens facin preguntes, per això hem volgut exposar-nos treballant”, explica el president de la federació, “fins i tot, hem trobat persones que han volgut ajudar als pessebristes”. Hi haurà marge per continuar enriquint aquest concepte, ja que es preveu que una nova edició per al 2017.

Biennal i col·laboració amb Fundació Folch i Torres

Abans però, el 2016 serà un any amb nous projectes: la Biennal i una col·laboració per commemorar el centenari de la primera representació dels Pastorets de Folch i Torres. Després que el 2014 se celebrés a Banyoles, les 64 associacions membres de la federació exposaran les seves millors creacions a Girona, cosa que significarà que, pel cap baix, hi haurà més de 120 pessebres i diorames que mostraran la riquesa i varietat del pessebrisme català.

A més, les associacions de la federació crearan setze diorames pertanyents a les setze escenes principals dels Pastorets de Folch i Torres, un concepte elaborat amb la col·laboració de la Fundació Folch i Torres i la Coordinadora de Pastorets de Catalunya. Per dotar de coherència als 16 diorames que en resultaran el figurista de Mataró, Marçal Casanovas, dissenyarà les figures. “Creiem que serà una bona manera de commemorar l’Any Folch i Torres, amb una exposició artística i que recorrerà tota la narrativa de l’obra dels Pastorets de Folch i Torres”, exposa Català.

2015 ha estat un any molt positiu per a la Federació Catalana de Pessebristes, de la qual es pot afirmar que d’idees no n’hi falten per apropar el pessebrisme a tothom, com també ho ha demostrat amb l’aplicació per a mòbils, PessebresCAT, amb totes les exposicions i darreres novetats de la federació, que de cara al 2016 incorporarà noves millores pel que fa a la seva accessibilitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa