No importa en quina comarca catalana visquis: les associacions pessebristes han preparat una exposició ben a prop de casa teva. La Federació Catalana de Pessebristes (FCP) n’ha publicat els horaris de visita perquè no perdeu l’oportunitat de visitar qualsevol de les cent mostres pessebristes que estan escampades arreu del Principat.
Entre aquesta ampli recull, que també inclou una quinzena de mostres ubicades a les Illes Balears i el País Valencià, destaquen algunes propostes poc convencionals. Aquest és el cas del Pessebre Monumental de Can Roure (Premià de Mar, entre el 18 de desembre i el 2 de gener); la 2a Mostra de Pessebres Escolars Fets amb Materials Reciclats a Banyoles, una iniciativa doblement pedagògica (en el respecte el medi ambient i el coneixement de les tradicions catalanes); o bé l’elaboració del pessebre més gustós, aquell realitzat amb 25 quilos de xocolata pel pastisser olotí Jordi Ferrer.
També cal destacar la gran energia exhibida per Montblanc. La capital de la Conca de Barberà albergarà tres exposicions dedicades a talentosos pessebristes: Ismael Porta i Balanyà, Josep Cortés i Miró, i Joan Mestres i Baixas. Aquesta darrera tindrà lloc en el Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc, la inauguració definitiva del qual s’espera a finals del 2017. Amb més de 18.000 peces, figurarà entre les millors col·leccions pessebristes internacionals i comptarà amb obres de reconegudíssims escultors, com ara Martí Castells Martí i Joan Castells Badia. Segons Albert Català, president de la FCP, el Museu és imprescindible perquè els pessebristes catalans no hagin d’exposar les seves obres lluny de Catalunya.
PessebresCAT, l’app dels pessebristes catalans.
Amb l’objectiu de facilitar la consulta dels horaris de les mostres pessebristes, la FCP ha actualitzat l’aplicació PessebresCAT, disponible en els sistemes operatius Android i Iphone. Els seus usuaris també hi podran consultar el programa de la XVI Biennal del Pessebre Català que se celebra a Girona fins el 3 de febrer.