Tornaveu
“Volem apropar la ciència a través de la cultura festiva”

En què consisteix el vostre projecte anomenat «Falla Immaterial»?

En apropar l’enginyeria —informàtica, multimèdia, ciència de dades, intel·ligència artificial…— a la gent. Va sorgir fa quatre anys i l’objectiu era mostrar-li a la gent que podem fer un bon ús, fins i tot divertit, de les dades que generem a través de les xarxes socials.

Com s’ha traduït, aquesta voluntat?

El primer any vam construir un mestre faller que creava una falla virtual consistent en un núvol de paraules. Llavors, capturàvem els missatges de les persones que ens escrivien a través de Facebook i Twitter amb el hashtag #Fallaimmaterial i d’una pàgina web per a gent no acostumada a les xarxes socials. A partir d’aquests missatges, podíem detectar sentiments diversos, com ara paraules amb connotacions positives, negatives i també relacionades amb sentiments d’angoixa, felicitat, molèsties… Per exemple, hi havia gent que, davant una festa com les falles, va escriure frases com «estic molest perquè hi ha molt de soroll i molta brutícia». Vam comprovar que la gent hi gaudia, et contava amb qui estava, amb qui havia quedat, amb qui celebrava la festa…

En aquella ocasió vam crear un una falla infantil a través de les emoticones dels missatges, una falla gran amb les paraules que més s’hi repetien, una falla en valencià i una anomenada «efímera», perquè anava construint-se cada hora i hi vèiem el seu moviment i com hi evolucionaven els missatges de la gent. Vam tenir bastant repercussió i ens hi vam alegrar força. Fins i tot arribàrem a fer la projecció d’una «cremà» a la torre del Palau de la Generalitat el dia de sant Josep. Va ser molt emocionant.

Per què heu aplicat Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) enguany?

Perquè ens agrada aplicar un projecte diferent en cada ocasió. En tots els casos, però, sempre relacionat amb l’enginyeria, les dades i la informàtica. L’any passat el projecte es va vincular a la computació quàntica i vam aixecar un monument que es va exposar a La Nau —seu de la UV— i que explicava a la societat els fenòmens de superposició i entrellaçament.

Enguany la falla estava relacionada amb els ODS i hem creat un joc de preguntes i respostes relacionades. Si hom entra en la web «Falla Immaterial» es troba amb un xatbot —assistent conversacional, robot conversacional— per ajudar-t’hi.

Com s’anomena?

Xe-xe.

Per què?

Perquè recorda el «xe» valencià i també perquè una alumna està programant un robot que s’anomena així.

Aquest xatbot et feia preguntes relacionades amb els nostres ODS: igualtat de gènere, final de la pobresa, emergència climàtica i accions que cal dur a terme per a ser més sostenible. El leitmotiv és que et diga com ets de sostenible i t’hi faça reflexionar.

Creus que la gent entén el que significa ser sostenible?

En la pàgina web que hi ha una explicació sobre els ODS i l’Agenda 2030. Encara que tenim un abast limitat, el nostre projecte és divulgar… Com ara, eixir al carrer. Tenim un equip d’animació al qual li passem informació i ells la propaguen a la gent al voltant de la «mascletà» un estona abans. Li parlen sobre el projecte i què significa ser sostenible.

Tornem al xatbot…

Fa quatre preguntes i, per cada resposta adequada, et dóna quatre punts i, si és poc adequada, només un. Fa preguntes com: «en quantes cançons et dutxes?». Si ho fas en una cançó significa que tens en compte la sequera del medi ambient. Si arribes a setze punts, et converteixes en un avatar, un personatge faller o fallera; significa que has assolit la màxima puntuació. Si treus quatre punts, que és el mínim després de contestar les quatre preguntes, esdevens una carabassa. És la forma d’aconseguir que la gent vaja animant-se.

Quin és l’objectiu fonamental d’aquesta falla de la UV?

A banda del que ja he dit més amunt, divulgar ciència a través de la cultura festiva: festes populars i massives. A banda de les Falles, hi ha un munt de festes populars arreu del territori… De fet, hi ha iniciatives que fan el mateix que nosaltres. Casualment, durant la Setmana Fallera se celebra a nivell mundial la Setmana del Cervell i això ho ha aprofitat la falla de la Plaça Jesús, on investigadores com Yolanda Campos o Lucía Hipólito i integrants d’aquesta falla com Juanjo Medina, fa dos anys li dedicaren el monument faller a una neurona. Fins i tot crearen una app en la qual que ens hi premiaren. Fet i fet, és el tipus de col·laboracions que perseguim de debò.

Quants milions de converses diferents ha estat capaç de captar Xe-xe amb preguntes com l’Agenda 2030 o Igualtat, Consum Responsable, i Accions pel Clima, per la Salut i pel Benestar de tot el que ens envolta?

Xe-xe és capaç de generar mil milions de converses diferents. En un principi, el teníem en valencià, però ara l’hem adaptat a l’anglès i el castellà perquè volem que arribe lluny.

Sembla que Xe-xe té uns acompanyants…

Son personatges que representen les diferents puntuacions. La màxima està representada per Ampariues i Nelo, els fallers. Pepeta, Rafel el Traca i Vicent es queden a la meitat, i la Carabassa és la que té menys puntuació.

Què hi ha del Premi a la Sostenibilitat?

Enguany, per tal que la gent es motivés a jugar i parlar amb Xe-xe, hem aconseguit un premi de 200€. Es pretenia que les persones que jugassen i aconseguissen la màxima puntuació, entraren en un sorteig el 19 de març.

Qui impulsa aquest projecte?

El germen ha estat Francesc Grimaldo, un dels sotsdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Eginyeria (ETSE) de la UV. És força actiu i un dia ens va proposar de crear una falla amb intel·ligència artificial. Immediatament li vam donar suport i va tenir-hi molta acceptació, malgrat el gran treball que comporta, com ara trobar patrocinis i gent que hi col·labore. Cal tenir en compte que hem de compatibilitzar-ho amb la nostra tasca docent i investigadora.

En què consisteix el Projecte Sinapsi de la UV?

És el projecte que muntàrem amb Lucía Hipólito, Yolanda Campos i Juanjo Medina. Lucía Hipólito els va dir a Francisco Grimaldo i a Daniel García Costa, del Departament d’Informàtica, que volia fer una app que acompanyés el monument faller del 2018. Era una neurona i una app de realitat virtual. També el va desenrotllar personal de l’Institut de Robòtica. Hom apuntava amb el mòbil mitjançant una aplicació, en clicaves en unes targetes i t’eixia informació sobre determinats aspectes de les neurones, la neurociència… S’hi explicava com funcionen les neurones d’un cervell humà i com funciona una xarxa neuronal a nivell d’intel·ligència artificial o mètodes informàtics. Va estar exposant en Expociència. Es va aixecar un monument, es va convidar la gent a emprar aquesta aplicació en l’Exposició del Ninot, per on passava moltíssima gent.

Com sempre, el lema ha estat apropar la ciència a la gent a través de festes massives com son les falles per tal que la ciència hi arribe. Aquell any van editar un llibret de falles que consistia en articles científics. Podeu comprovar-ho si entreu en la pàgina web de la falla de la plaça Jesús i accedir als continguts d’aquest llibret d’investigadores interessants. De fet, s’endugueren també el Premi Caliu i nosaltres vam presentar la iniciativa del projecte a l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial i ens hi van premiar la iniciativa.

Què teniu present per al futur?

Hem comprovat que la gent entén bé el projecte de la Falla Immaterial i que està arribant lluny, com a joc i com a eina que explica què és la sostenibilitat.

Ens agradaria que, ja que ens hem decantat pels ODS, que no es quede tan sols en un projecte faller, sinó que perdure en el temps. Malgrat anomenar-se «Falla Immaterial», voldríem traspassar l’àmbit de les Falles tot aprofitant la cultura festiva per tal que el projecte tinga un recorregut més llarg.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa