El Ministeri de Cultura de Mali ha començat a inventariar el seu patrimoni cultural immaterial, malmès com a conseqüència dels diversos conflictes bèl·lics que han afectat aquest país. A més de la destrucció de mesquites a catorze mausoleus a Timbuctu i de 4.200 manuscrits cremats, les poblacions d’aquestes regions que han patit la repressió durant molts mesos no han pogut dur a terme les seves pràctiques socials i expressions culturals.
L’inventari té com a objectiu identificar i documentar els coneixements i pràctiques relatius a la naturalesa, les tradicions orals, rituals i celebracions, oficis tradicionals i també les pràctiques tradicionals relatives a la prevenció i resolució de conflictes. Aquest inventari haurà d’aportar una contribució significativa als esforços de les autoritats nacionals i la comunitat internacional per restablir el respecte mutu entre les comunitats.
Una de les primeres accions concretes d’aquest projecte l’han protagonitzada els mateixos residents de Timbuctu. Han començat a treballar en la reconstrucció dels mausoleus destruïts durant l’ocupació de la part central i nord de Mali per part dels extremistes el 2012. Es tracta d’edificis importants que donen testimoni de l’època daurada de Timbuctu, que fou el centre de desenvolupament econòmic, intel·lectual i espiritual durant els segles XV i XVI. Aquests edificis són també exemples excepcionals de l’arquitectura local. Els treballs els coordina un imam de la mesquita de Djingareyber. Es tracta d’un projecte finançat per la UNESCO, amb la contribució del govern de Mali i les contribucions d’Andorra, Bahrain, Croàcia, i Maurici, que també va proporcionar suport logístic a la Missió Multidimensional Integrada d’Estabilització de Mali.
La directora general de la UNESCO, Irina Bokova, descriu la reconstrucció de la casa de Timbuctu com un “fet crucial per al poble de Timbuctu a Mali, per a la ciutat i per als habitants de el món. El Nom de Timbuctu desperta la imaginació de milions de persones”.