Tornaveu
Una exposició reivindica la història i el patrimoni dels establiments emblemàtics de Mataró

La farmàcia Spà, a la plaça de Santa Maria, amb una història que es remunta l’any 1701 i una nissaga de vuit generacions; la botiga de queviures La Confianza, projectada per Josep Puig i Cadafalch l’any 1894 i símbol del modernisme; la impremta Laietana, especialitzada en treballs de tipografia, i que va estar en funcionament fins al 2004, o la serralleria March, al Camí Ral, instal·lada als anys 1920 i amb un taller al pati d’on han sortit grans treballs de forja que omplen la ciutat de Mataró.

Són alguns dels 23 comerços i locals que formen part de l’exposició ‘Establiments emblemàtics de Mataró’, comissariada per Pilar González-Agàpito, gran coneixedora de la història dels comerços de la ciutat. La mostra convida a descobrir el patrimoni material que s’amaga darrere de les façanes i aparadors (els elements arquitectònics, el mobiliari, tot tipus d’estris i instrumentals, etc.), a endinsar-se en les històries familiars i a conèixer oficis ja desapareguts.

La mostra combina els panells informatius amb textes de González-Agàpito amb les imatges del fotògraf Esteve Vilarrúbies i els dibuixos de Joan Bueno. Dins aquest mateix espai també es reprodueixen els diferents vídeos que el Fons d’Imatges del Comerç de Catalunya ha anat realitzant de cada establiment.

L’exposició és el resultat d’un projecte que es va iniciar l’any 2019 a partir de la realització de l’inventari dels establiments emblemàtics de Mataró. Els establiments s’han incorporat al web www.rutadelsemblematics.cat, del Fons d’Imatges de Comerç de Catalunya.

La mostra es pot visitar fins al 25 d’abril a Can Serra, Museu de Mataró, i després serà itinerant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa