Tornaveu
Una epopeia de llibertat i felicitat

L’epopeia de Görogly és un espectacle tradicional de narració oral en què es relaten les gestes d’aquest llegendari heroi i els seus quaranta genets. Relats en prosa, poemes, cançons, improvisacions vocals i composicions musicals es combinen en les representacions d’aquesta epopeia, que tal i com destaca la UNESCO, constitueix una veritable enciclopèdia oral de coneixements i costums tradicionals. Així, es relaten els

mètodes de cria del bestiar i de medicina tradicional, puntals bàsics del model social del Turkmenistan.

La transmissió d’aquest art narratiu ancestral exerceix un important paper en l’educació dels nens, ajudant-los a comprendre millor la seva identitat cultural, i també nodreix el caràcter, la capacitat creativa i el talent artístic, al mateix temps que confereix un fort sentiment d’identitat social i cultural a les comunitats que en són dipositàries. L’epopeia de Görogly, inclosa en el llistat de patrimoni immaterial de la UNESCO que cal preservar, reflecteix les aspiracions dels turkmens d’assolir la felicitat, la llibertat i la justícia, remarcant valors com el coratge, l’honradesa, l’amistat, la tolerància i l’equitat.

Els practicants i dipositaris de l’epopeia de Görogly són els narradors turkmens, tant homes com dones, especialitzats en la seva interpretació. Es relaten amb l’acompanyament d’instruments de corda tradicionals com el dutar o gyjak , i són presents en totes les celebracions nacionals, festivals culturals i esdeveniments socials. La pràctica d’aquest art narratiu es considera una vocació artística, i els mestres en la seva interpretació transmeten als seus deixebles els coneixements i tècniques que posseeixen a través de mètodes informals d’ensenyament i de les representacions que ofereixen en públic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa