Tornaveu
Un llibre recull les cançons salvades de la memòria de Maria del Peix

Mossèn Iglesias va copiar aquestes cançons a partir d’haver escoltat la cantadora Maria Solé Batlle, la Maria del Peix, explica el coordinador de l’obra, Jordi Cebolla. El recull és el primer d’alguns més apareguts a Artesa i altres pobles del voltant.

Editat per l’Agrupació Cultural la Femosa i coordinat per Jordi Cebolla Mor compta amb aportacions de Montserrat Canela i Grau, musicòloga, Josep Gallart i Fernàndez, historiador, Elena Tugues i Cases, lingüista, i Xavier Orriols i Cendra, folklorista i autor del pròleg. Durant l’acte es cantaran algunes peces del fons a càrrec dels grups Krregades de Romanços i de Nenes i Nenes de l’escola Els Til·lers.

L’estiu del 1919 Isidoro Iglesias, que aleshores seminarista, va tenir l’oportunitat d’escolar la Maria Solé la Maria del Peix. La Maria reprodueix i reinventa aquelles músiques que ha sentit d’un venedor d’una parada del mercat, a les cançons de l’església, o els ancestrals cants de treball.

Els coneixements musicals de mossèn Isidoro del Marquet li permeten arranjar i compondre música a partir d’aquestes cançons. La seva mort a 51 anys estronca la publicació i difusió dels seus estudis. Per altra banda, la Maria del Peix canta davant de Joan Amades i Joan Tomàs i cap als anys 50 aquestes cançons seran la base d’un espectacle de dansa de l’Esbart de Rubí. El llibre que es publica ara intenta fer difusió d’aquestes cançons.

“El llibre el que fa recollir les transcripcions i documentar la vida dels dos i el context del poble”, explica Cebolla.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa