Tornaveu
Un concert commemora la figura a l’ombra de Joan Tomàs

El mestre Tomàs és una d’aquelles figures essencials per al coneixement i conservació de les arrels de la cultura popular i el folklore, però que sovint ha estat a l’ombra, mai ha fet molt soroll. És per aquest motiu que dijous 29 de juny es duu a terme un concert commemoratiu al Museu de Cultures del Món, a les 20:30h, que serà una bona ocasió per conèixer la figura de Joan Tomàs, en commemoració del 50è aniversari de la mort del músic i folklorista, mestre, pedagog musical i sotsdirector de l’Orfeó Català.

L’acte, organitzat per l’Associació Cultural Joan Amades (ACJA), serà dirigit pels músics Adrià Abellan i Guillem Roma que han tingut cura de la selecció de les músiques que s’interpretaran, i que seran una bona mostra del treball com a folklorista de Tomàs; ja que sense el seu empeny per recollir cançons populars, actualment aquestes moltes cançons s’haurien perdut. A més, l’acte serà una oportunitat per conèixer la figura del músic a través de la glossa dura a terme per Toni Serés, membre de l’ACJA i responsable de l’arxiu Joan Tomàs de la Direcció general de Cultura Popular, associacionisme i Acció Culturals, de la Generalitat de Catalunya.

El músic que va rescatar cançons de l’oblit

La tasca de Tomàs sovint no ha estat prou reconeguda, però són cabdals per a la conservació de moltes cançons populars, les seves visites (o missions) a diferents pobles del territori català a la recerca de persones grans que poguessin cantar-li cançons que potser mai no s’havien adonat de la riquesa que tenien, però que en elles hi bateguen les arrels del que som. Tomàs va formar part de les missions encomanades per la Fundació Cultural Patxot, per dur a terme l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (1922-1938). Com a company de viatge, Tomàs va fer aquesta recerca ingent d’unes deu mil melodies, conjuntament amb el folklorista Joan Amades, amb qui va néixer una amistat i un bon tàndem on Tomàs prestava els coneixements musicals i Amades, el seu vessant com a folklorista.

A més, Tomàs, que a onze anys va entrar a l’Orfeó Català, va mantenir-se a la institució com a cantaire i va arribar-ne a ser sotsdirector, i a partir del 1919 va dirigir la secció de nois. Fruit del seu afecte per la música i la pedagogia va ser un gran professor de cantaires, fet que el

va portar a nombrosos orfeons i grups corals, com el Cor Mossèn Cinto, el Lluïsos de Sant Andreu de Palomar, l’Orfeó del Centre Social de Betlem, l’Orfeó Avenç d’Esplugues, l’Escola Coral de Terrassa, entre d’altres.

El Museu de Cultures del Món serà l’escenari d’aquest reconeixement just que es mereix la tasca de musicòleg i folklorista de Joan Tomàs, en un concert d’entrada gratuïta i oberta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa