Si les bèsties reunides a l’exposició ‘El Corpus és bestial’ parlessin, quantes festes i records podrien explicar! Organitzant aquesta mostra, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya (ABFPC) ha volgut celebrar els 700 anys de la primera referència documentada del Corpus barceloní. Una efemèride que bé mereixia reunir una àmplia selecció de les bèsties més antigues i emblemàtiques de Catalunya.
Gabriel Seguí trencarà el gel amb una xerrada sobre la Contextualització teològica del Corpus: controvèrsies i heretgies (6 d’octubre). El professor de l’Ateneu Universitari Sant Pacià és doctorat en Teologia i un bon coneixedor dels textos litúrgics medievals. Francesc Massip, professor de la Universitat Rovira i Virgili i màxima autoritat a Catalunya sobre teatralitat popular en l’època medieval, en prendrà el relleu (20 d’octubre) per dissertar sobre La Festa de Corpus: cerimònia, ritual cívic i teatralitat.
Passat Tots Sants, la mirada sobre el Corpus es desplaçarà aquells elements simbòlics i totèmics que el conformen. Els doctors César Fava (Museu Nacional d’Art de Catalunya) i Joan Domenge (Universitat de Barcelona) tractaran sobre La iconografia del Corpus (3 de novembre) i La custòdia de la Catedral (17 de novembre) respectivament. Com a cloenda del programa, Tess Knighton tractarà sobre una de les dimensions menys investigades, El paisatge sonor de la processó (1 de desembre). Formada a Cambridge, Knighton és una reputada historiadora de la música i musicòloga.
Totes les conferències -organitzades per la Catedral, l’Església Arxidiocesana i el Museu Diocesà de Barcelona -se celebraran en dimecres, a les set de la tarda. L’assistència és gratuïta, però requereix d’inscripció prèvia.