Tornaveu
Tres candidatures dels Països Catalans opten a ser inscrites a la Llista Representativa del Patrimoni Immaterial

La candidatura del toc de campanes manual, presentada per l’Estat espanyol, compta amb el suport la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya, la Federació Valenciana de Campaners i múltiples entitats de base dels Països Catalans. Amb el reconeixement de la UNESCO, es desitja promoure una llarga llista d’accions de salvaguarda. Entre altres, impulsar un inventari de campanars, campanes i tocs i establir principis de restauració de l’instrument.

Els raiers catalans han sumat esforços amb els d’Àustria, República Txeca, Polònia i Letònia per presentar una candidatura internacional. Els seus impulsors tenen l’esperança que la inclusió a la Llista Representativa contribueixi a difondre coneixements artesanals, expressions lingüístiques específiques i costums locals associats a aquest ofici tradicional. Entre les entitats que hi donen suport no hi falta la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, l’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa i l’Associació de Raiers de la Ribera del Segre.

Passats set anys que els fallos, els harons i els brandons van ser inscrits en la Llista Representativa, la UNESCO tornarà a avaluar una candidatura pirinenca. El reconeixement de les Festes de l’Os, presentada per Andorra i França, desitja ser un impuls per treballar en cinc línies estratègiques: documentar i fer accessibles els recursos sobre la festa, sensibilitzar el públic participant, augmentar-ne la promoció, fomentar propostes artístiques relacionades amb la celebració i dissenyar-ne un desenvolupament controlat i sostenible.

Participació de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català

L’ENS de l’Associacionisme Cultural Català va ser reconeguda el 2013 com a entitat acreditada per la UNESCO per a la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial. A Rabat, tornarà a representar la cultura popular catalana -per desena edició consecutiva- en el Comitè Intergovernamental. A més d’assistir a totes les jornades, la confederació participarà de l’Assemblea General de la ICH NGO Forum i vetllarà per afavorir les candidatures catalanes que volen ser inscrites a la Llista Representativa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa