Tornaveu
‘Tornar al Bosc’, retrat d’una societat 100% ecologista

Com s’indica en el subtítol, el corpus central de l’obra està dedicat a descriure les feines dels bosquerols. Això significa, els oficis que es realitzen per a obtenir un guany, però també totes aquelles tasques de manteniment necessàries del boscatge. Per a facilitar la comprensió al lector, Cot i Gimeno han dividit les activitats lucratives en quatre apartats: treball amb productes que s’extreuen del bosc (llenya, fusta suro), treball amb productes que s’elaboren al bosc (carbó, pega, rodells), treball amb productes manufacturats (esclops, forques…) i recol·lecció de productes (herbes remeieres, bolets, castanyes, etcètera).

La neteja del bosc no només és positiva per la biosfera que acull, sinó també com a activitat econòmica. Hi ha empreses, per exemple, que es dediquen a esporgar arbres per tal d’obtenir la biomassa necessària per a fer funcionar les calefaccions de pellets. O bé propietaris que permeten la pastura de ramats en les seves finques per tal de controlar la massa forestal i així reduir a més el risc d’incendis. Tornar al bosc ens ofereix molts altres exemples d’aquesta filosofia que combinaven la preservació de la natura i la voluntat productiva: els formigueigs com a tècniques d’adob, el funcionament dels forns de pa, les feixines per a les teuleries, etcètera. Quan l’ecologia era un fenomen espontani que no se centrava en la tercera erra (“reciclar”), sinó en les dues primeres (“reduir” i “reutilitzar”).

Els darrers capítols del llibre són una miscel·lània de coneixements: eines que s’utilitzen per a les feines del bosc, transports utilitzats, paremiologia generada, i un glossari de conceptes per entendre com era la vida al bosc. Per amenitzar tota aquesta recopilació, l’obra també incorpora textos literaris de Jacint Verdaguer, Joan Amades, Albert Jané, Sol Gasch i Pep Coll.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa