Tornaveu
Surt a la llum ‘La casa i la llar pallaresa’, obra inèdita de l’etnògraf Ramon Violant

El llibre, el vuitè volum de la col·lecció ‘Biblioteca Ramon Violant i Simorra’, inclou prop de 140 fotografies, i més de 130 dibuixos, plànols i alçats. Tota una enciclopèdia sobre les característiques de l’habitatge al Pallars amb moltes referències i paral·lelismes amb les zones veïnes de la vall de Boí, Aran, l’Alt Urgell i Andorra. Ofereix un recorregut per les cabanes, les bordes i corrals, l’evolució de l’habitatge i amb especial detall les característiques exteriors i interiors de cases, estudiades a més de 40 localitats de nord a sud del Pallars. De l’exterior, analitza les façanes, cobertes i obertures. Dels interiors, estudia i detalla la distribució i complements com els mobles (cuina o foc, forn, sala, dormitoris, rebost, cellers, graners, eres, corrals, ubles, pallers, etc.).

Tot i que moltes de les construccions que descriu Ramon Violant ja no existeixen, el fet de rescatar-les i interpretar-les, juntament amb les moltes que encara es conserven, “potser permetrà conèixer-les millor i en conseqüència apreciar les construccions que sí que hi són, el llegat arquitectònic del Pirineu”, diu Ignasi Ros.

Gran part de l’extensa obra etnogràfica de Ramon Violant no va ser publicada en el moment de la seva elaboració a causa de les prohibicions i dificultats per difondre obres en català. Aquestes encara s’incrementaven quan les obres eren directament monografies sobre la comarca del Pallars i no escrits més generals sobre Catalunya o el Pirineu, que més fàcilment podien trobar un editor. El volum també inclou tres articles annexos, publicats d’entre 1948 i 1952, de Ramon Violant i Joan Ainaud de Lasarte, especialment sobre una de les interessants tipologies de construccions proposades per Violant, les cases cobertes amb terrat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa