Tornaveu
Salvador Esteve: ”El moviment associatiu ha estat el pal de paller del país i està cridat a continuar sent-ho”

Aprofitant el marc dels actes commemoratius del centenari de la Mancomunitat de Catalunya del 2014, la Diputació de Barcelona i la Universitat Catalana d’Estiu han cregut que valia la pena d’aplegar deu treballs que ajudin a copsar la dimensió, la importància i la influència de l’obra i de l’actitud de Pompeu Fabra. Set d’aquestes conferències foren publicades en opuscles i anaren sobretot destinades als estudiants i als professors de l’UCE.

Pompeu Fabra, que és enterrat a Prada, representa l’esforç per normativitzar i preparar per al futur la llengua comuna d’Andorra, l’Alguer, el Carxe, Catalunya, la Catalunya del Nord, la Franja de Ponent, les Illes Balears i el País Valencià. A la capital del Conflent s’organitza ininterrompudament d’ençà de l’any 1969 la Universitat Catalana d’Estiu i el vincle profund entre l’UCE i el gran filòleg s’ha fet palès des de sempre. D’aquí que en aquest llibre es publiquen una bona mostra de conferències que l’UCE ha encarregat a diversos especialistes del 2004 ençà amb l’objectiu de presentar facetes diverses de Fabra que una visió massa general podria amagar o desdibuixar.

Tot just després de presentar el llibre Pompeu Fabra 10 aspectes de l’home i l’obra, Salvador Esteve, president de la Diputació de Barcelona, manifesta a TORNAVEU que és conscient que a l’inici de l’actual legislatura hi va haver, per circumstàncies polítiques, uns moments atzarosos en la relació amb el món associatiu, però que actualment aquesta situació s’ha corregit i s’ha donat una important empenta en el seu suport i impuls: “el moviment de cultura popular i de l’associacionisme cultural en general és indispensable per a un país com el nostre, on en temps de moltes dificultats ha jugat un paper de veritable pal de paller”. Segons Esteve, “la feina desenvolupada pel moviment associatiu és inqüestionable i s’ha de tenir molt en compte i cal potenciar-lo sense voler-lo mediatitzar, tot respectant la seva independència”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa