Tornaveu
Publicada l’obra més extensa sobre refranys eivissencs

L’edició del llibre ha anat a càrrec del filòleg Isidor Marí i el paremiòleg Víctor Pàmies, que s’han responsabilitzat d’afegir el significat dels refranys -publicats, originàriament, a la revista Ibiza entre 1944 i 1957— i agrupar-los en àmbits temàtics: aspecte personal, salut, economia, treball, creences religioses, el temps, relacions familiars i de parella, etcètera. Amb la mateixa voluntat de facilitar la lectura per les generacions actuals, Marí ha adaptat el text al català actual, si bé mantenint algunes característiques pròpies de l’eivissenc. La voluntat dels editors és convertir el refranyer en un recurs per a la comunitat docent, i de retruc, que també serveixi per dotar de més recursos expressius al conjunt de la societat.

Els editors de l’obra també s’han responsabilitat de la redacció dels textos introductoris. Pàmies reflexiona sobre l’origen remot dels refranys i la importantíssima funció social que han desenvolupat, com a transmissors de coneixements populars, durant segles. Com a complement d’aquesta mirada genèrica, Marí desglossa la biografia d’Antoni Juan Bonet (1864-1959), la persona que va recollir tot aquest corpus paremiològic entre 1937 i 1938. Malgrat que fou una destacada personalitat pública, impulsor de la Cambra de Comerç d’Eivissa i de la línia marítima directa entre l’illa i Barcelona, la seva figura havia caigut en l’oblit. La publicació de l’obra, il·lustrada per Antoni Marí Tirurit, també servirà per tornar a reivindicar-ne el llegat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Xavier Mas Gibert a març 12, 2021 | 06:47
    Xavier Mas Gibert març 12, 2021 | 06:47
    Com ho puc fer per a comprar un exemplar de "Els refranys eivissencs d'Antoni Juan Bonet? Gràcies
  2. Icona del comentari de: Xavier Mas Gibert a març 12, 2021 | 06:55
    Xavier Mas Gibert març 12, 2021 | 06:55
    Com podria adquirir "El refranyer eivissenc d'Antoni Juan Bonet, editat per Isidor Marí i Víctor Pàmies. Publicat a l'Institut d'Estudis Eivissencs?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa