Tornaveu
Presentat l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès

L’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès comença a ser una realitat consolidada. Així ho acredita la constitució, dimecres 2 de maig a la Casa Duran de Sabadell, de l’òrgan gestor que en guiarà la seva realització. Seguint els criteris de l’IPEC (Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya), el projecte preveu identificar tots els elements en set categories: activitats productives, festes i cerimònies, tradicions orals, representacions, danses, jocs i esports tradicionals, manifestacions musicals, alimentació i gastronomia, i formes de sociabilitat col·lectiva i organització social.

La presentació va comptar amb els parlaments de Ramon Ten (director Fundació Bosch i Cardellach), Josep Alavedra (director executiu del projecte), Maria Àngels Blasco (directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural), Joan Josep Puigcorbé (diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona) i Maties Serracant (alcalde de Sabadell).

Coordinat per la Fundació Bosch i Cardellach, el projecte compta amb la col·laboració del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona, a través de la xarxa de Comunitat Recerca Estratègica en Patrimoni Cultural d’aquesta universitat. Superant les divisions comarcals, els investigadors que lideren el projecte han concebut el Vallès com una regió natural i històrica. A través d’un intens treball de camp i una recerca documental i bibliogràfica, ja s’ha aconseguit fer el buidatge de 766 ítems que podrien formar part de l’inventari. Segons apunten des de la fundació, aquest “ha de permetre identificar les manifestacions culturals vallesanes com a pas previ per assegurar-ne la salvaguarda, la recerca, la sensibilització i la transmissió d’aquest patrimoni cultural”.

Com a cloenda de l’acte, els assistents van gaudir d’una mostra del patrimoni vallesà. L’immaterial, gràcies a l’actuació del grup Corrandes són corrandes, dedicat al cant improvisat en català; però també el monumental, gaudint d’una visita guiada a la mateixa Casa Duran, considerada una de les instal·lacions renaixentistes més emblemàtiques de Sabadell.

L’inventari està obert a la col·laboració de la ciutadania, que pot fer-hi les seves aportacions a través del web immaterialvalles.cat. Amb l’objectiu d’incentivar-ne la participació, la Fundació Bosch i Cardellach ha presentat un vídeo promocional que destaca el Vallès com una terra de contrastos i gran diversitat cultural.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa