Tornaveu
Presentat el projecte de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre

El projecte presenta la realització de l’Inventari , per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner en dos anys, 2015 i 2016.

Abastarà les quatre comarques de les Terres de l’Ebre: Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d’Ebre i neix vinculat a la declaració de Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre per la UNESCO l’any 2013. En total, les comarques d’estudi comprenen una extensió de 367.729 hectàrees (unes 80.000 de les quals marines), dins d’uns 52 municipis on hi viuen 185.294 habitants (segons dades de l’Idescat 2014).

Presentat a Tortosa pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el projecte es planteja des d’una doble perspectiva de confluència entre el patrimoni cultural i el patrimoni natural. D’una banda, es pretén iniciar i posar en marxa a les Terres de l’Ebre un programa de salvaguarda del seu patrimoni cultural immaterial, tal i com preveu la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, aprovada l’any 2003 (salvaguarda en què la realització d’inventaris n’és una part), i, de l’altra, que aquest programa es dirigeixi vers una potenciació de tots aquells elements que a nivell econòmic, social i cultural poden contribuir en un futur a un major desenvolupament sostenible de les Terres de l’Ebre.

Durant la presentació, feta a Tortosa el dissabte 7 de març, Mascarell ha destacat: “Posem en marxa el procés per construir un inventari que permeti que determinades zones puguin posar en relleu tota la seva riquesa històrica i immaterial i això pugui ser reconegut”. L’objectiu és que un cop fet l’inventari no només es protegeixin els elements que en formin part, sinó que es permeti dinamitzar els diferents elements “d’unes comarques tan riques i plenes de cultura com les Terres de l’Ebre”. Segons Mascarell, l’Inventari és el reconeixement d’una riquesa cultural extraordinària amb identitat pròpia i elements de diferenciació que després ha de servir per dinamitzar aquestes comarques, cosa que “suposarà noves emprenedories, més activitat cultural, més activitat turística”.

Un enfortiment de la riquesa cultural

L’Inventari dota de continuïtat el desplegament a Catalunya de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, aprovada l’any 2003. Així doncs, un cop fet l’inventari de les Terres de l’Ebre s’hauran creat noves dinàmiques adreçades al seu potencial social i cultural. Per aquest motiu, durant la realització de l’inventari es tindrà molt en compte fomentar l’associacionisme i la cohesió social de la zona de les Terres de l’Ebre. Entre d’altres objectius, l’Inventari ajudarà a contribuir a l’enfortiment del projecte de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, vinculant el patrimoni natural amb el patrimoni cultural de la zona.

Per a la realització de l’Inventari s’ha constituït un òrgan institucional, on hi forma part l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, un òrgan director, una direcció executiva i un consell assessor científic del projecte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa