Tornaveu
Per Sant Ponç, herbes remeieres i mel al carrer

Dimecres 11 de maig és Sant Ponç patró d’herbolaris i apicultors. És el moment d’envair els carrers de moltes poblacions de Catalunya amb fires que ofereixen tota mena d’herbes remeieres i mel. El romaní, la farigola, el llorer i la menta són les herbes més tradicionals en aquest dia, però també s’hi poden trobar totes les varietats de mel, fruita confitada, melmelada i dolços tradicionals.

Una de les fires de Sant Ponç amb més renom del país és la del carrer Hospital de Barcelona, al barri del Raval. Enguany, tal com anuncia l’Ajuntament de Barcelona, les parades estaran obertes des de les nou de matí i fins a les nou del vespre, i a les 11h es farà una missa en honor del sant patró a l’església de Sant Agustí. En acabar, la imatge sortirà en processó. El capellà de la parròquia fa una benedicció d’herbes que antigament hi havia el costum de posar-les sota el llit perquè hom creia que tenien un gran poder guaridor. A més, Unió de Sant Ponç, l’entitat que s’encarrega d’organitzar la festa, proclama la pubilla i organitza una ballada de sardanes a càrrec de la cobla Sant Jordi.

I tot i que les herbes remeieres són les veritables protagonistes, darrerament la mel s’ha guanyat un lloc privilegiat a la Fira de Sant Ponç, i en aquesta edició al Raval hi haurà un concurs de mel organitzat per l’Associació d’Apicultors de Barcelona i l’Associació Catalana d’Apicultors.

També se celebra la Fira de Sant Ponç de Sarrià, de dimensions més petites, només una trentena de parades ocupen l’emblemàtica plaça de Sant Vicenç, al centre del barri. En aquest cas, els organitzadors de la fira volen donar-li un caliu més familiar, i s’hi poden trobar parades de fruita confitada, pots de mel elaborats de forma natural, melmelades i formatges.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa