Dins de la presentació del Moviment Coral Català, el seu president, per encàrrec del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, va exposar el projecte Patrimoni Coral XXI, un projecte que des de fa deu anys vol crear un corpus de noves harmonitzacions de cançons tradicionals del nostre país per a cor infantil, especialment aquelles que en són menys conegudes o que no han estat mai harmonitzades. Us oferim un resum de la seva intervenció.

Es tracta d’un projecte del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC), una federació que té un centenar de cors federats, tots infantils, en la que pràcticament tots els cors són mixtes i gairebé tots del Principat (algun del País Valencià i les Illes, però). L’SCIC treballa des de fa quaranta-cinc anys pel cant coral. El projecte compta amb la col·laboració del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.

Ara fa deu anys es va plantejar el tema de les cançons tradicionals, com a resposta a la necessitat de trobar nous repertoris per a aquesta tipologia de coral, i es va iniciar el projecte Patrimoni Coral XXI. El projecte consisteix en la selecció anual de vuit melodies tradicionals que no siguin massa populars i que comparteixin uns certs nexes (per temàtica, per compositors afins, etcètera); se n’encarreguen harmonitzacions a diferents autors i així cada any els directors de les corals infantils tenen a les seves mans vuit cançons amb noves harmonitzacions per a poder-les treballar amb les seves corals. El fet d’anar fent vuit composicions cada any ens permet d’adaptar-nos a les necessitats que sorgeixen en cada moment.

Pel que fa als compositors, des del primer moment s’ha volgut incloure músics de diferents generacions, estils i tendències, per a anar establint així ponts entre el món coral infantil i l’actualitat musical.

Fins aquest moment n’han aparegut deu volums amb cançons harmonitzades per a diversos nivells, a cappella o amb acompanyament instrumental, que podeu trobar detallats en el document adjunt. Amb motiu del desè aniversari del projecte s’ha realitzat un enregistrament d’un disc compacte amb set corals arreu de Catalunya que va ser presentat el passat mes de maig a l’Auditori de Barcelona en un concert. El tema en comú és la festa, com a element més significatiu i comú a tothom, però en cançons tradicionals que no són conegudes, o que, si més no, no són les típiques i més popularitzades. Inicialment, quan vàrem començar el projecte vàrem pensar que tot seguit les altres federacions també farien el mateix, però no ha estat així.

Cal tenir en compte que moltes de les cançons que tenim harmonitzades actualment ens vénen dels directors de l’època de la Renaixença, que varen voler tenir un repertori propi però inspirant-se amb les estructures romàntiques centreuropees, deixant de banda tot un seguit de ritmes i melodies populars que ens vinculen més amb la tradició del flamenc, l’àrab, del cant improvisat de València… Es tracta d’una feina de recuperació de tot aquest patrimoni que s’ha començat a dur a terme i que va quedar en el seu moment una mica empolsegat.

WEB del projecte cliqueu aquí.

Adjuntar PDF amb la relació dels 10 anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa