Tornaveu
Obre les portes el primer ecomuseu urbà gitano de Barcelona

El museu és un espai reduït, d’uns 50 m2 en els baixos d’un local de protecció oficial, però alberga un projecte realment ambiciós: més de 7000 arxius, entre fotografies, documents, enregistraments sonors i vídeos, que constitueixen la memòria oral i visual de la comunitat gitana a Barcelona. Entre ells, hi ha les històries de dones que se’n van anar a fer les Amèriques, que van marxar a treballar a Argentina o Brasil per sostenir les famílies que deixaven aquí, trencant així amb els estereotips que sovint s’associen amb la comunitat gitana.

L’EMUGBA porta en el títol el terme d’ecomuseu, que és un concepte més nou a una ciutat però habitual als pobles petits on hi ha una comunitat que es perd i és aquesta mateixa comunitat la que manté l’espai. I és que els impulsors van considerar que això també estava passant al Raval, on molts dels gitanos i gitanes que havien viscut anys enrere van haver de marxar expulsats pels processos de gentrificació de les grans ciutats.

En aquest context, el president de l’Associació Carabutsí i director de l’EMUGBA, Sam Garcia, destaca que el museu vol recuperar la memòria de tota la comunitat i també reivindicar tot el que els gitanos han aportat a la construcció de Barcelona, per exemple, la rumba catalana.

L’origen de l’EMUGBA es remunta a l’any 2018, quan l’Associació Carabutsí va dinamitzar un projecte de recuperació de la memòria dels gitanos i gitanes del barri del Raval. Onze de dones gitanes de la Cera van visitar casa per casa a les diferents famílies gitanes, van recuperar i digitalitzar les fotografies que conservaven, van entrevistar a la gent gran i van traçar la història de la comunitat amb records i imatges. Amb l’assessorament i suport de diverses entitats, van crear u fons documental de la Memòria Oral i Visual dels Gitanos de Catalunya (MOVGAT), que reuneix més de 7.000 documents.

En el museu el visitant hi trobarà, omplint les parets, moltes de les imatges de les moltíssimes més que han recopilat; la gitanola Rumbera, que permet triar entre cinquanta rumbes catalanes; molts llibres, el joc de taula dels rumberos o el capgrós Peret president l’espai. A més, el centre oferirà tallers, rutes i itineraris històrics i per la vida social del barri, i fins i tot Scape Rooms on els participants han de descobrir els enigmes de la història i la cultura gitana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa