Revitalitzar la transmissió intergeneracional del patrimoni musical del Senegal com una via per enfortir la capacitat de les comunitats per treballar conjuntament la seva història i realçar una àmplia i diversa gamma de tradicions musicals, gèneres, instruments i artesania associada. Aquest és l’objectiu de l’inventari que duu a terme la UNESCO i el ministeri de Cultura i Francofonia senegalès, que mira de preservar les funcions socials, espirituals i culturals de la seva música, incloent-hi celebracions del naixement, els ritus de mort, iniciacions, benediccions, l’agricultura, la pesca, els valors i les llegendes i els mites.
Diverses àrees de l’herència musical del Senegal estan mal documentades i, per tant, l’establiment d’un inventari per a la salvaguarda del patrimoni era una tasca urgent, que es va posar en marxa l’estiu del 2013 i que ara comença a donar fruits gràcies a la creació d’una base de dades elaborada pels mateixos ciutadans que gaudeixen i produeixen aquesta música en diverses manifestacions culturals, i al pla d’acció de salvaguarda, que inclou tallers per tal d’impulsar la transmissió dels continguts.
Aquest inventari ha permès constatar les diferències culturals en diverses regions del país. A tall d’exemple, a les regions del sud de Casamance, els seus habitants es mostren molt aferrats a les creences i pràctiques tradicionals -iniciació i els ritus agrícoles- i viuen en zones boscoses on les seves expressions musicals marquen el cicle de la vida. Mentre que a la regió nord de la vall del riu Senegal, que està obert a influències i on les poblacions de pescadors i agricultors són més mòbils, les expressions s’han enriquit contínuament pels intercanvis culturals.