El coreògraf, mestre de dansa i codirector de la companyia dansa Factoria Mascaró, Joan Serra, va morir el passat dijous 4 de juliol als seixanta-sis anys, segons ha informat l’organització de Fira Mediterrània de Manresa, amb la que va estar llargament vinculat des dels seus inicis. La Fundació Fira Mediterrània de Manresa ha comunicat que aquesta setzena edició el mercat d’espectacles d’arrel tindrà una mirada cap a la tasca duta a terme per Serra, sobretot en el seu vessant més pedagògic.

Expert en Llenguatge del moviment i de la dansa, i membre i fundador d’El Sac de Danses, Serra havia assumit la direcció artística i pedagògica del Dànseu, l’escola d’estiu de Dansa Tradicional del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. També fou director del Graduat en Dansa per a mestres de Primària Facultat de Ciències de l’Educació de l’Autònoma, i de les Aules De Dansa Tradicional de la Generalitat de Catalunya a Barcelona i Girona , del 1997 al 2003, també formava part del Consell Assessor de Cultura Popular del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Al llarg de la seva trajectòria, Serra va rebre diversos reconeixements, com el Premi Nacional de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya el 1991, el V Premi Ramon Llull d’experiències en el camp educatiu pel treball “La Dansa catalana a l’escola” l’any 1980, el Premi Baldiri i Reixac d’estímul a l’escola catalana el 1990 i el guardó del Mèrit a la Dansa Tradicional Catalana de l’Obra del Ballet Popular el 2005, entre d’altres.

El conseller de Cultura Ferran Mascarell recorda la figura de Serra com “un home entregat al llenguatge de la dansa tradicional, un explorador infatigable de les relacions entre la gestualitat quotidiana i la festiva; ens ha deixat també un home entregat a la seva família, als seus amics i a Catalunya”. El conseller ha destacat que Serra va ser “mestre de mestres, que va ensenyar a centenars de docents del país com introduir una forma natural i lúdica de viure i sentir la dansa en la formació de milers d’infants i joves”.

El Centre Artesà Tradicionàrius ha parlat de Serra com “un home lliurat al llenguatge de la dansa tradicional i que va ensenyar centenars de docents del nostre país com introduir la dansa en milers de nens i joves, d’una manera natural i lúdica de viure i sentir”. De fet, Joan Serra va crear l’espectacle La Festa d’Ulisses, amb Jaume Arnella i Ferran Martínez, dins la programació del Festival Tradicionàrius de 1999.

Per la seva banda, el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat, Lluís Puig, ha escrit una nota de comiat en què assegura que “totes les persones que estimen la dansa catalana no li poden retre millor homenatge al mestre que continuar ballant i gaudint del moviment dels nostres cossos, individualment o col·lectivament, quan sona la música”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa