Tornaveu
Menjar i cultura popular, una relació inevitable?

És un dels elements més importants en qualsevol festa tradicional, però excepte les honroses excepcions d’alguns folkloristes, no ha merescut gaire atenció. Ens referim a les menges, sempre presents en qualsevol de les celebracions que protagonitzen el calendari festiu català. Per conèixer millor quina importància tenen des d’un punt de vista antropològic, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català –entitat editora de Tornaveu—ha organitzat la xerrada “La gastronomia en la cultura popular, a càrrec Lluís Garcia Petit. La xerrada serà dimecres 30 de maig (19:00h) a la seu social de l’Ens (Carrer València 558, 6è 1a).

Segons els estàndards del patrimoni cultural immaterial, aquest pot definir-se no únicament com una pràctica festiva, sinó com a manifestació etnològica. Així, el director de l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial centrarà la seva intervenció en dos grans àmbits: el pes dels àpats en les celebracions de caràcter tradicional, i la creixent popularitat de les manifestacions de cultura popular on el menjar és, de fet, el motiu de la convocatòria: caragolades, calçotades, etcètera.

La gastronomia en la cultura popular s’emmarca en el cicle La conferència de l’Ens, que prèviament ha comptat amb les intervencions de Salvador Giner i Ferran Mascarell. La pròxima cita també serà protagonitzada per un exconseller de cultura, l’expert en comunicació Joan Manuel Tresserras.

L’entrada a la conferència La gastronomia en la cultura popular és gratuïta. Tots els interessants han de confirmar la seva assistència al correu electrònic [email protected]. Les confirmacions es gestionaran per estricte ordre de demanda.

El cicle La conferència de l’Ens és una iniciativa que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’objectiu és convidar a reflexionar sobre cultura des d’una àmplia perspectiva, establint ponts de diàleg entre els col·lectius de cultura popular i altres àmbits.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa