Tornaveu
Manresa celebrarà la inscripció de l’art de la pedra seca a la Llista Representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Dissabte 8 de juny, el Paratge de l’Obaga de l’Agneta (Manresa) acollirà l’acte de celebració de la inscripció. El programa començarà a les 9 del matí amb la reconstrucció d’un marge de pedra seca, a càrrec de Roger Solé. A continuació serà el torn dels parlaments institucionals, que precediran l’homenatge a set persones que han estat precursores en la reivindicació de les construccions de pedra seca: Ramon Artigas, August Bernat, Josep Gironès, Jaume Plans, Fèlix Martín, Xavier Rebés i Josep Maria Soler. La celebració es clourà amb l’ actuació musical de Guillem Anguera i Txec, i un dinar (opcional) en el marc de la Fira Vi-Ba de Manresa.

Les construccions de pedra seca, una tradició mil·lenària

Les construccions en pedra seca tenen un gran arrelament a Catalunya. Des del segle IV aC venen aixecant-se ininterrompudament, utilitzades sobretot com a infraestructures agrícoles, ramaderes i per a l’abastament d’aigua. Segons dades de l’Observatori del Paisatge, actualment hi ha 19.000 elements d’aquestes característiques al Principat, consultables al portal Wikipedra. La majoria d’aquestes construccions foren alçades entre finals del segle XVIII i finals del segle XIX, moment de màxima febre arquitectònica. Les entitats que vetllen per a la seva conservació estan agrupades en l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa