Tornaveu
L’inventari del  Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès, en marxa

Tot va començar amb la realització del Llibre blanc de la cultura al Penedès. L’Institut d’Estudis Penedesencs, nascut l’any 1977, mai havia elaborat un dossier tant exhaustiu sobre les comarques naturals que integra. Un treball que va permetre radiografiar els elements culturals presents (o absents) a l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i la part meridional de l’Alta Anoia. Hi havia suficients agents implicats? Suficient públic que demandés cultura? Es realitzaven prou activitats culturals? Els equipaments a l’abast podien cobrir-les? El llibre blanc oferia una base empírica per fer una diagnosi DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats) i plantejar-se quins camins traçar en un futur immediat.

Una experiència que va engrescar els seus promotors fins al punt de voler crear l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès. En aquesta direcció, seguint els passos que poc abans havia iniciat l’IPCITE (Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre), i en permanent contacte amb l’Institut Ramon Llull i la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Accions Culturals del Departament de Cultura, decidiren definir els eixos a seguir.

El projecte de l’Inventari, que es presentarà el 17 de novembre al Consell Comarcal de l’Alt Penedès (Carrer Hermengild Clascar 1, Vilafranca del Penedès) en el sí XXVI Jornades d’Estudis Penedesencs, s’ha concebut com una oportunitat per incentivar l’economia del país. L’Institut d’Estudis Penedesencs ha estructurat la iniciativa en cinc fases, que seran custodiades per una Taula de Seguiment: realització d’un inventari exhaustiu per preservar el Patrimoni Cultural Immaterial penedesenc; implicació de la ciutadania, les institucions i les entitats; vinculació de l’etnoturisme i el turisme cultural en les tasques de difusió; creació de programes d’emprenedoria relacionats amb l’inventari; i difusió dels elements vius més genuïns del Penedès. La presentació anirà a càrrec del senyor Lluís Puig, director general de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, que destacarà la bondat que els grups de recerca comarcal col·laborin amb l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI)

Paral·lelament, l’Institut d’Estudis Penedesencs segueix desenvolupant les seves activitats ordinàries. Entre elles, destaca l’esmentada celebració de les XXVI Jornades, que enguany versen entorn La llengua del Penedès: de la toponímia al folklore i la literatura. Entre el 21 d’octubre i el 25 de novembre s’estan celebrant quinze xerrades que volen divulgar aspectes literaris, lingüístics i lexicogràfics del Penedès. Podeu consultar el programa seguint aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa