Tornaveu
L’ICRPC participa en un projecte europeu sobre patrimoni immaterial

La Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial reconeix la importància del patrimoni cultural immaterial com a font principal de la diversitat cultural i garantia d’un desenvolupament sostenible. En aquest sentit, l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible constitueix un pla d’acció que aborda les tres dimensions –econòmica, social i ambiental– del desenvolupament sostenible a través de disset objectius de desenvolupament sostenible com a àmbits d’acció, els quals han de respectar els principis fonamentals dels drets humans, igualtat i sostenibilitat.

Així, el patrimoni cultural immaterial pot contribuir eficaçment al desenvolupament sostenible en cadascuna de les seves tres dimensions. Però com es pot entendre millor el paper del patrimoni cultural immaterial en el desenvolupament sostenible perquè es puguin reconèixer i realitzar plenament les seves contribucions? Aquest és el debat clau a nivell global, que suma contribucions locals per donar una resposta col·lectiva.

Des de Catalunya, l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) hi posa el seu gra de sorra. Participarà en un projecte europeu format per socis de França, Portugal i l’Estat espanyol, accedint a la convocatòria del programa de finançament Interreg SUDOE. El projecte LIVHES: Living heritage for sustainable development (patrimoni viu per al desenvolupament sostenible) està liderat pel Pôle Métropolitain Pays de Béarn (França) i compta amb les aportacions catalanes a través de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. LIVHES pretén abordar solucions innovadores per desenvolupar i implementar, a través d’accions pilot, estratègies de valorització del Patrimoni Cultural Immaterial, promogut i reconegut per la UNESCO, que impulsin el desenvolupament local sostenible i la cohesió dels territoris perifèrics o poc poblats de l’espai SUDOE.

El projecte rep un finançament total de 832.500 euros i l’ICRPC disposarà de prop de 75.000 euros per desplegar la seva funció dins del projecte. L’inici del projecte tindrà lloc el proper novembre i es desplegarà fins el 2024.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa