Tornaveu
L’home del sac, els xais elèctrics de ‘Blade Runner’ i altres éssers fantàstics recollits en un llibre

Segons explica l’autor, el projecte va sorgir quan “un dia de poca feina ─un dia de tants─ vaig començar a anotar en una llibreta tot de característiques i filiacions de personatges fantasiosos, estrambòtics o extravagants amb els quals m’havia trobat (i a alguns fins i tot saludat) al llarg d’aquests últims anys”.

El resultat és un llibre que, en format de diccionari –amb entrades succintes per ordre alfabètic- poblat per un conjunt d’éssers imaginaris que ha produït entorns onírics o simplement fantasiosos en l’imaginari popular. A les pàgines s’hi troben el comte Arnau, el Dip, Melusina, el cap parlant, el capità Aranya, Joan de l’Os, la Petenera, la vaca cega, la Xucladora, el jueu errant, etc., i molts més extrets majoritàriament de la literatura oral i escrita, des d’Hesíode a J. L. Borges, de Rabelais a Perucho, de Lovecraft a Pere Calders.

De cada criatura fantàstica Moya explica on i quan apareix, la seva funció, sota quina o quines formes se’l coneix, els seus precedents i també les analogies del present. Molts d’aquests personatges els podem trobar avui dia encara, pels carrers, en les cançons i dites, en les cantonades dels carrers o en el cinema.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa