Tornaveu
Les ONG prenen protagonisme en les darreres jornades del Comitè del PCI a Bogotà

La catorzena sessió del Comitè Intergovernamental del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) de la UNESCO va finalitzar dissabte a Bogotà, després de sis dies intensos de feina, als quals cal afegir les dues jornades prèvies del Fòrum d’ONG. Precisament el Fòrum, al qual pertany l’Ens de l’Associacionisme Cultural com a ONG acreditada de la Convenció, va ser protagonista dels darrers debats de la sessió.

Divendres a la tarda es va analitzar de quina manera caldria revisar els sistemes de llista de les convencions, qüestió que es debatrà amb més profunditat al març en una trobada d’experts organitzada pel govern del Japó. En tot cas, la resolució final sobre aquest tema ja va avançar la necessitat d’establir mecanismes clars per extreure elements de les llistes, així com perquè s’hi puguin sumar nous estats en el cas de candidatures multinacionals.

Entre les veus que van fer aportacions hi va haver la del Fòrum d’ONG, que en la seva intervenció va resumir la seva posició en cinc punts diferents. El primer, garantir que realment en el procés d’inscripció a les llistes les comunitats hi estiguin incloses. Segon, es va criticar que, un cop feta la inscripció, en realitat no s’està fent la monitorització dels elements inscrits. Tercer, millorar el procediment per les inscripcions a la llista de salvaguarda urgent. Quart, respecte del registre de bones pràctiques, les ONG opinen que no se li està donant la visibilitat que mereix, ja que està construït de forma poc atractiva per als estats, i valdria la pena revisar els criteris exigits. I, finalment, es planteja treballar maneres alternatives de compartir aquestes bones pràctiques.

Dissabte al matí un dels punts forts va ser, justament, el paper de les ONG en la implementació de la Convenció. Diversos estats es van manifestar a favor que aquesta implicació de les representants de la societat civil vagi en augment. També van expressar la seva preocupació pel fet que, dins les ONG acreditades, hi hagi un clar desequilibri territorial. Des del Fòrum d’ONG es va respondre que això també preocupa i es treballa per compensar-ho. En tot cas, es van aprovar diversos punts que van en la direcció d’augmentar la participació de les ONG, com ara la creació d’un mapa que reculli les capacitats i àmbits d’actuació de les mateixes o que, en el Comitè de l’any vinent, el Fòrum pugui presentar el seu informe en un punt específic de l’ordre del dia per primer cop.

Dissabte a la tarda, la sessió es va tancar en un ambient distès, enmig de felicitacions i agraïments –ben merescuts, val a dir- al govern de Colòmbia per l’organització, així com l’anunci que la sessió del 2020 se celebrarà a Jamaica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa