Tornaveu
Les festes tradicionals ebrenques, a debat

El Museu de les Terres de l’Ebre, l’Institut Ramon Llull i el Departament de Cultura han organitzat la XIV Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, que se celebrarà el 5 de novembre a Alcanar. La jornada està ideada en dos blocs molt diferenciats. La presentació i la cloenda serviran per radiografiar l’estat de la qüestió del patrimoni festiu ebrenc i reflexionar sobre les possibles línies d’actuació que s’han d’emprendre. Mentre que el filòleg i gestor cultural Jordi Bertran reflexionarà sobre El model festiu de les terres de l’Ebre, Ingrid Bertomeu i Maite Hernández explicaran els progressos de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE). El corpus central del programa estarà dedicat a la reflexió i exposició de les festes majors a Bot, Pauls, Mora d’Ebre i especialment Alcanar.

Com a amfitrions de la trobada, els canareus podran assistir a la projecció d’un documental inèdit del NODO realitzat l’any 1959. Gràcies a aquest, podran rememorar com se celebraven les Festes de Sant Antoni, així com les majestuoses Festes quinquennals, en l’Alcanar de la postguerra. A continuació, la Rondalla Verge del Remei i el Cor Jubilo interpretaran la Despertada, una cercavila que es celebra cada any el primer cap de setmana després del 17 de gener. Tot Alcanar es desvetlla a les quatre de la matinada a mercè dels gojos que canten, en honor a Sant Antoni, molts dels seus habitants.

Des de l’organització, s’espera que la XIV Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre sigui una nova empenta cap a la denominació de les seves comarques com a Patrimoni Cultural i Immaterial de la UNESCO. Des de l’IPCITE es vol vetllar perquè aquest reconeixement no suposi una presentació homogènia del territori, i que cada indret pugui mantenir la seva riquesa i diversitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa