Tornaveu
Les Festes del Foc del Solstici, un any de reconeixement internacional 

L’1 de desembre de 2015, en una sessió a Namíbia, la UNESCO inscrivia les festes del foc del Solstici d’Hivern dels Pirineus com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Aquest conjunt de manifestacions festives estan presents en una seixantena de municipis repartits entre Catalunya, l’Aragó, Andorra i la Catalunya Nord, i, tot i la seva diversitat, es troben units per l’element del foc i el seu transport mitjançant falles o torxes, peces de fusta encesa, des d’un lloc proper i elevat fins al poble on es fa la celebració. Aquesta tradició està documentada des del segle XI, però no podem excloure que els seus orígens es remuntin més enllà de la cristianització d’aquests territoris. De fet, és probable que formessin part de rituals de pas relacionats amb el culte al Sol, la purificació, la protecció i la fertilitat. El reconeixement del patrimoni suposa l’obligació per part dels estats de conservar, estudiar, promocionar i divulgar els seus elements.

Ara fa un any, els avaluadors del Comitè intergovernamental per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial van considerar que la candidatura presentada per 63 pobles pertanyents a tres estats, amb el nom de Les festes del foc del solstici d’estiu al Pirineu, era exemplar tant pel seu caràcter multinacional com per l’alta participació amb múltiples manifestacions i testimonis. Des de la comunitat fallaire d’Andorra la Vella han volgut fer balanç de la feina feta aquest primer any, i en un comunicat, remarquen que “ens ha permès recuperar la memòria col·lectiva de la tradició tal com la vivien els nostres padrins, mostrar-la en cercles més amplis de la població, establir lligams de germanor i complicitat amb els nostres pobles veïns fallaires del Pirineu i obtenir-ne un ressò internacional que es va fer palès en l’afluència de visitants de la darrera cremada la nit de Sant Joan”.

Des d’aquesta entitat també posen èmfasi en la feina que cal fer des de les escoles justament per preservar aquesta memòria. Per aquesta raó anuncien una col·laboració amb el ministeri d’Educació i Ensenyament superior d’Andorra per dur a terme xerrades i exposicions a les escoles associades a la UNESCO, així com a totes aquelles que ens ho demanin. “La de les escoles és una tasca divulgativa de primer ordre: Que els infants i joves coneguin la tradició popular és bàsic per a la seva perdurabilitat, però també per al coneixement del país i la seva idiosincràsia, ja que promouen la cultura del voluntariat i la solidaritat, així com el sentit de pertinença, la identitat i la cohesió”, expliquen.

Per altra banda, l’any 2017 serà el 30è aniversari de la recuperació de les falles a Andorra la Vella, i per commemorar l’efemèride, la comunitat fallaire d’Andorra la Vella prepara activitats per rememorar aquell 1987, quan les falles van tornar a sortir al carrer gràcies a la tasca dels fallaires, que enguany són més de 150 a Andorra.

Podeu veure el vídeo de la proclamació de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat a Namíbia aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa