Tornaveu
Les Falles del Pirineu fan el gran salt amb el segell UNESCO

El desembre del 2015, les falles del Pirineu eren declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La UNESCO feia públic el seu reconeixement a la candidatura Festes del foc del solstici d’estiu dels Pirineus, que incloïa 63 pobles del Principat de Catalunya, Andorra, la Franja de Ponent i Occitània. Per primera vegada, una festa amb el foc com a element central aconseguia entrar en aquesta llista de la UNESCO. Totes aquestes festes tenen orígens molt antics, precristians de culte al sol molt relacionades amb l’èxit de les collites, i l’arribada del bon temps amb el solstici de l’estiu. No obstant això, algunes també es relacionen amb la fecunditat, fer fora els mals esperits o els rituals solars.

Aquest segell de reconeixement internacional ha donat els seus fruits, i les festes de poblacions com Isil, on és tradició la baixada de grans troncs encesos de la muntanya, de Boí, Erill-la-Vall, Durro, el Pont de Suert, Llesp o Senet, així com Arties o diverses poblacions de la Vall d’Aran han pogut fer l’agost amb la celebració de les seves festes, assolint una projecció molt potent tant pel que fa al coneixement d’aquest patrimoni immaterial com des del punt de vista turístic. Després de l’última festa, a Llesp, agents del territori han fet balanç i asseguren que el nombre de visitants s’ha duplicat respecte al 2015, i en alguns casos fins i tot s’ha triplicat.

Ara apunten que el repte és millorar la logística per poder absorbir en condicions la gran quantitat de visitants atrets per una festa que també ha generat nous productes turístics, com ara rutes per seguir els itineraris que segueixen els fallaries des del faro (el punt elevat on s’encenen els troncs) fins al poble. Per la seva banda, el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça ha començat la senyalització dels camins perquè es puguin fer com a rutes en qualsevol moment de l’any.

D’altra banda, la Universitat de Lleida va aprovar a finals de juny posar en marxa una nova càtedra universitat-empresa d’Educació i patrimoni immaterial dels Pirineus, en col·laboració amb l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA). L’objectiu és conservar i divulgar el patrimoni immaterial, com ara les festes de les Falles, Haros i Brandons, vincular-lo a processos d’aprenentatge i contribuir així al desenvolupament local.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa