Tornaveu
Les falles, declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Sis anys d’intensa dedicació han estat recompensats avui a Addis Abeba. El Comitè intergovernamental de la UNESCO per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat ha admès les falles valencianes en la prestigiosa i anhelada llista representativa. El comitè ha valorat les falles com una “expressió de creativitat col·lectiva que salvaguarda els arts i oficis tradicionals, i propicien la comunicació i el diàleg entre els ciutadans”.

Amb aquest reconeixement culmina el trajecte d’una candidatura sorgida la primavera del 2011 per la Junta Central Fallera de València, i que ha tingut el suport de la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, la Direcció General de Belles Arts i Béns Culturals i d’Arxius i Biblioteques del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport.

L’anunci de la declaració s’ha oficialitzat a les 12:50h (hora catalana). Prèviament, la senyora Teresa Lizaranzu (ambaixadora permanent d’Espanya a la UNESCO) ha destacat que les falles compleixen l’esperit de la Convenció, ja que provoquen la implicació de tota la comunitat en les festes, contribuint al contacte intergeneracional i la complicitat entre els membres d’una família.

En els discursos d’agraïment, un visiblement emocionat Pere Fuset (president de la Junta Central Fallera de València i regidor de Cultura Festiva a l’Ajuntament de València) ha destacat que “aquest reconeixement suposa un estímul per buscar l’excel·lència i la millora constant de la festa”. En la mateixa línia s’ha expressat el senyor Antoni Bravo, gran còmplice en l’elaboració de l’expedient presentat a la UNESCO. El director general de Patrimoni Cultural i Museus de la Generalitat Valenciana ha destacat la gran intensitat i passió que han abocat tots els membres implicats en la candidatura. Finalment, la senyora Elisa de Cabo de la Vega i el senyor Borja Montesinos, subdirectora del Consell del Patrimoni Històric del Ministeri de Cultura i ambaixador d’Espanya a Etiòpia respectivament, han tancat els parlaments mostrant la satisfacció que sentien per la decisió presa i donant l’enhorabona a tot el col·lectiu faller.

La candidatura valenciana encarava la jornada amb expectatives positives, després que la Convenció Intergovernamental de la Unesco admetés, el 28 de novembre, que el seu projecte complia els cinc requisits exigits per ser considerat com a Patrimoni Cultural Immaterial. Coneguda la notícia, la Junta Central Fallera ha convocat una plantà al tomb (o sigui, empenyent la falla i usant cordes, sistema usual d’aixecar les falles abans de l’aparició de les grues) a la Porta dels Serrans de València (30 de novembre, 19:00h).

Ara és el moment de felicitat totes les persones i institucions implicades en aquesta gran fita, que entre altres mencions especials porta l’autoria de la Junta Central Fallera, l’Associació d’Estudis Fallers, i el treball rigorós que cinc fallers (José Martínez Tormo –secretari general de la JCVF, present a Etiòpia—, Gil Manuel Hernández, Javier Mozas, Jorgue Guarro i Josep Lluís Marín) realitzaren en la redacció de la candidatura.

Lluís Garcia Petit i Josep Viana representen l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català a Addis Abeba per debatre la gestió del Patrimoni Cultural Immaterial i afavorir les possibilitats de les candidatures catalanes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa