Tornaveu
Les entitats ibèriques sumen esforços en la promoció del patrimoni cultural immaterial

El nom del col·lectiu – Grup d’ONGs Ibèriques acreditades segons la UNESCO per a la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial – és tan llarg com gran la seva ambició. Les catorze entitats que van participar de la reunió constitutiva, celebrada a Barcelona a finals de maig, s’han tornat a citar a Lisboa per a seguir millorant el coneixement i la coordinació entre elles. Rosa Maria Provencio, presidenta de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català (ENS), hi ha assistit com a representant dels col·lectius de cultura popular catalans.

La reunió, celebrada el 21 i 22 de novembre a l’Hotel INATEL de Costa da Caparica, ha versat sobre dos eixos principals: sospesar les possibles col·laboracions entre les entitats presents i debatre un posicionament conjunt per a enfortir el pes de les entitats sense ànim de lucre en el Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.

La Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial va ser redactada amb l’objectiu d’enfortir les expressions autòctones enfront de les tendències globalitzadores. Durant la primera jornada de treball, dijous 21, s’han analitzat els principals mecanismes que tenen les entitats i les institucions per a treballar en aquesta direcció.

La candidatura de la dieta mediterrània va ser inscrita a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial l’any 2013. Des de llavors, ha exposat el director de Cultura, Patrimoni i Museus de Tavira Jorge Queiroz, l’administració portuguesa ha posat èmfasi en la necessitat de divulgació el patrimoni en les noves generacions a través de tallers escolars, i la col·laboració estreta amb els agents arrelats al territori. A continuació, Paolo Lima ha explicat en quin moment es troba la candidatura per aconseguir que les bandes filarmòniques portugueses també siguin inscrites a la Llista Representativa en un futur pròxim. Provencio ha instat a establir contactes per tal que les societats musicals catalanes puguin formar part d’aquesta candidatura.

Durant la 14a sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, prevista a Bogotà entre el 9 i 14 de desembre, es plantejarà la modificació dels estatuts i el reglament intern de l’organisme. En la segona i última jornada de treball a Lisboa, les ONGs ibèriques han consensuat un triple acord: demanar una major transparència en el procés d’acreditació de les entitats acreditades per la UNESCO; sol·licitar que l’ICH NGO FÒRUM impulsi les candidatures a l’Òrgan Avaluador del Comitè per així evitar ingerències estatals; i finalment, ampliar les prerrogatives de les entitats en el funcionament del Comitè Intergovernamental.

Aquest plec de mesures serà proposat durant la Reunió General de la ICH NGO Fòrum (7-8 de desembre) i, si el Fòrum d’ONGs Internacionals ho considera oportú, traslladat a la sessió plenària del Comitè Intergovernamental.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa