Tornaveu
Les entitats ibèriques reclamen més protagonisme en l’aplicació de la Convenció per a la Salvaguarda del PCI

En un equip de futbol, tan important és la seguretat que aconsegueixi transmetre un defensa central, el control del joc d’un migcampista la gosadia d’un davanter centre. Totes les posicions i totes les funcions són necessàries per assolir l’èxit desitjat. De la mateixa manera, la dinamització del Patrimoni Cultural Immaterial requereix diferents rols i responsabilitats. Si volem marcar un gol, això és si volem aconseguir salvaguardar les expressions culturals contra l’embat de la globalització, hem de coordinar les mesures de salvaguarda que apliquem en diferents àmbits. És imprescindible saber destriar els blocs d’actuació concrets per a poder optar a la victòria.

Aquesta és la filosofia que ha dominat la segona jornada de la Trobada d’ONGs Ibèriques Acreditades per la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, organitzada per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català amb la col·laboració de l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial. El primer bloc de reflexió ha tractat sobre totes aquelles activitats relacionades amb la recerca: la documentació, la catalogació i la investigació del patrimoni cultural immaterial. Unes esferes que acostumem a vincular estrictament amb l’àmbit acadèmic, i que tanmateix, són un terreny molt ben abonat per a la participació ciutadana. Un cas paradigmàtic és l’e-Museo do Património Cultural Immaterial, gestionat per l’entitat portuguesa Memoria Imaterial CRL. José Barbieri, director del projecte, ha explicat les enormes potencialitats dels museus virutals per apropar el patrimoni al conjunt de la societat. Els participants a la Trobada han conclòs que és necessari crear inventaris “Open Source”, en els quals les plataformes audiovisuals hi tinguin un gran pes, i que s’adaptin als criteris de recerca dels usuaris.

Una de les màximes publicitàries afirma que “si no et coneixen, no existeixes”. El segon bloc d’anàlisi de la jornada ha versat sobre l’àmbit divulgatiu, en el sentit més ampli del terme. Com introduir l’amor pel patrimoni autòcton als centres d’ensenyança? Què podem fer per difondre’l de manera atractiva a capes extenses de la població? Quines tecles s’han de prèmer per aconsegur que les expressions autòctones tinguin un valor identitari innegable per les comunitats practicants? Els participants de la Trobada han apuntat possibles mesures per a respondre aquestes preguntes, com ara incidir en la formació dels periodistes, difondre el patrimoni immaterial mitjançant nous formats (espectacles, formats), o la necessitat d’aplicar un pla global de transmissió de PCI als centres educatius.

Tornant de dinar, els participants a la Trobada han enfilat la darrera part de programa, dedicat a les relacions diplomàtiques. Probablement es tracta d’un dels àmbits més complexos en qualsevol entramat d’organitzacions, i el patrimoni cultural immaterial no és una excepció. Durant dues hores llargues d’intens debat, les ONGs han reflexionat com millorar la col·laboració entre elles i també amb altres actors, sobretot de caire estatal. Entre les principals prioritats que s’han establert, destaquen la necessitat de crear projectes euroregionals -que responguin a realitats culturals i no administratives / estatals- o la necessitat que el Comitè Intergovernamental estableixi quines funcions desitja que desenvolupin les entitats en l’aplicació de la Convenció.

Com a cloenda de les jornades, s’ha assistit a un assaig obert dels Castellers de Barcelona, que enguany celebra el 50è aniversari de la seva fundació. A través d’un documental, els participants a la Trobada han pogut conèixer els orígens i la capacititat vertebradora de la colla castellera. A continuació, tota la delegació ha assistit a un assaig de la colla amfitriona.

Per Rosa Maria Provencio, presidenta de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, la Trobada Internacional “ha de ser el principi d’una col·laboració molt més estreta entre totes les organitzacions de la Península que treballem en la dinamització del Patrimoni Cultural Immaterial”. En aquest empeny, ja s’ha concertat la segona sessió de treball del grup, que se celebrarà el 21 i 22 de novembre a la seu que la Fundação INATEL té a Lisboa.

El partit tot just ha començat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa