Tornaveu
L’ENS DE L’ASSOCIACIONISME CULTURAL, entitat reconeguda per la UNESCO per a preservar el patrimoni cultural immaterial.

Bakú, 6 de desembre – El Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, reunit del 2 al 7 de desembre a Bakú (Azerbaidjan), ha aprovat avui incloure a l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català (ENS) com a entitat acreditada per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial.

Aquest reconeixement significa que l’ENS actua amb competència provada en el terreny del patrimoni cultural per la qual cosa, amb aquesta acreditació, l’organització podrà assessorar al Comitè Intergovernamental a l’hora d’avaluar propostes per a formar part de la llista del patrimoni cultural immaterial que requereix mesures urgents de salvaguarda i del registre de programes, projectes i activitats de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial.

Com a entitat acreditada, l’ENS es compromet igualment a desenvolupar les accions necessàries per a la salvaguarda, respecte i sensibilització pel patrimoni cultural immaterial català. Des d’aquesta orientació, una de les primeres propostes que impulsarà serà coordinar-se amb la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals per concretar metodologies d’acord amb els criteris de l’UNESCO per a una posterior elaboració d’un inventari dels elements que conformen el patrimoni cultural immaterial de Catalunya, per garantir la seva pervivència.

L’any 2001, l’UNESCO va aprovar la Declaració Universal sobre la Diversitat Cultural, que va servir per elevar la diversitat cultural al rang de “patrimoni comú de la humanitat”.

La Declaració insisteix en la necessitat de preservar la diversitat cultural com un tresor viu de la humanitat i, per tant, renovable. Aquest tresor no s’ha d’entendre com un patrimoni estàtic, sinó com un procés que garanteix la supervivència de la humanitat i que aspira també a evitar qualsevol temptació segregacionista i fonamentalista que, en nom de les diferències culturals, consagri aquestes mateixes diferències i desvirtuï el missatge de la Declaració Universal dels Drets Humans.

La Conferència General de l’UNESCO del 2003 va aprovar la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial com a instrument normatiu que consagra l’interès de la comunitat internacional per conservar i transmetre aquest patrimoni. A Catalunya, la Patum de Berga i els Castells estan inclosos a la llista representativa. Al País Valencià, el Misteri d’Elx i el Tribunal de les Aigües també en formen part. De les Illes Balears, hi consta el Cant de la Sibil·la.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa