L’illa de Taquile al llac Titicaca (Perú) és coneguda per la seva tradició d’artesania tèxtil, que manté vius elements de les cultures andines prehispàniques. Els teixits es fan en telers fixos de pedals en els quals homes i dones de totes les edats fabriquen peces tradicionals. Tot i que al disseny de l’art tèxtil de Taquile s’hi han introduït imatges i símbols contemporanis, encara es conserven l’estil i les tècniques tradicionals. Taquile té una escola especialitzada per aprendre l’artesania local, fet que contribueix a la viabilitat i la continuïtat de la tradició. I si bé el turisme es considera com una manera eficaç d’assegurar la continuïtat de la tradició tèxtil, la demanda creixent també es tradueix en canvis significatius pel que fa al material, producció i significat dels productes finals. La població de Taquile ha crescut considerablement al llarg de les últimes dècades, cosa que ha originat una manca de recursos i la necessitat d’importar cada vegada més productes del continent.

El pla d’acció de salvaguarda de patrimoni de la UNESCO en aquesta zona (acabat el 2009), va tenir l’objectiu de preservar la transmissió de l’artesania tèxtil de Taquile, a través de l’enfortiment de la seva identitat cultural, tot evitant les distorsions derivades del turisme. Així doncs, en primer lloc es destinen esforços per documentar les tècniques i el coneixement que requereix l’artesania tèxtil, així com les pràctiques socials relacionades, mitjançant un inventari comunal local de l’artesania tèxtil elaborat pels membres de la comunitat de Taquile, especialment els joves. En segon lloc, és treballa per la consolidació de la transmissió de les tecnologies, de l’estètica i de les pràctiques culturals que requereix l’artesania tèxtil entre les diferents generacions i en el si de la pròpia comunitat, reforçant les institucions locals d’educació i promovent l’intercanvi del coneixement i de les tècniques entre els teixidors més vells i els més joves.

La població de Taquile va viure relativament aïllada del continent fins als anys cinquanta, de manera que la noció de comunitat és molt forta. Això es reflecteix en l’organització de la vida comunitària i en la presa col·lectiva de decisions. La tradició de teixir a l’illa de Taquile es remunta a les antigues civilitzacions inca, Pukara i colla, de manera que manté vius elements de les cultures andines prehispàniques.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa