Tornaveu
La UNESCO incorpora 35 nous elements a la Llista Representativa del PCI
La discussió sobre les noves inclusions a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) ha ocupat la major part de les jornades de dimarts, dimecres i dijous en la sessió del Comitè Intergovernamental del PCI que se celebra a Bogotà. En total, s’han aprovat 35 noves inclusions, entre les quals hi ha l’alpinisme, la bachata, l’arpa irlandesa o el massatge tailandès tradicional. La Llista Representativa és l’instrument de la Convenció amb què es pretén donar visibilitat al concepte de PCI, i en la qual ja figuren la Patum de Berga, els castells i les falles del Pirineu. Actualment hi ha en treball candidatures en les quals estan implicades diverses federacions membres de l’Ens. A més, la UNESCO també ha aprovat dues inscripcions al Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda del PCI, procedents de Colòmbia (país amfitrió) i Veneçuela.

No totes les candidatures han prosperat: en alguns casos l’estat les ha retirades davant els informes negatius de l’Organisme Avaluador i en d’altres s’ha seguit la recomanació dels experts en el sentit de diferir la inscripció fins que l’expedient fos més acurat. Tot i això, també han estat nombrosos els casos en què el Comitè –format per 24 estats i que és qui té la darrera paraula- ha decidit aprovar la inscripció malgrat que la recomanació de l’Òrgan Avaluador era de diferir.

Una d’aquestes candidatures ha estat justament la de les ceràmiques de Talavera de la Reina i El Puente del Arzobispo (Espanya) i Puebla i Taxlaca (Mèxic), presentada conjuntament pels dos estats. L’Òrgan Avaluador qüestionava els plans de salvaguarda presentats, i la delegació espanyola va ser contundent a defensar la candidatura, sobretot davant Àustria, un dels estats més insistents a l’hora de defensar que s’ha de respectar sempre el criteri dels estats. Val a dir que Espanya i Àustria ja s’havien enfrontat unes hores abans arran de la candidatura multinacional de la transhumància. En aquest cas, la queixa espanyola era que els tres estats promotors (Itàlia, Grècia i, precisament, Àustria) no havien deixat temps perquè Espanya s’hi incorporés.

És cert que el paper de l’Òrgan Avaluador ha centrat també bona part del debat de divendres dedicat a reflexionar sobre si calen millores en el sistema de llistes. La sensació global és que sí, però segurament no tothom vol millores en la mateixa direcció. Per alguns estats, el més fonamental és mantenir la credibilitat de les llistes. Per la majoria, es tracta d’afinar el sistema per tal que el nombre més gran de candidatures tingui èxit.

Sigui com sigui, el Comitè també ha pres aquest divendres una decisió històrica: retirar el Carnaval d’Alost (Bèlgica) de la Llista Representativa, on havia ingressat el 2010. Històrica perquè era el primer cop que es prenia una decisió d’aquest tipus, i històrica també per les raons. En aquest sentit, el Comitè ha argumentat la seva decisió en la consideració que dins el carnaval s’havien produït de forma recurrent representacions racistes i antisemites. Es considera que això és contrari a la Convenció, que en el seu article 2 diu que “només es considerarà aquell PCI compatible amb els instruments internacionals de drets humans existents, així com amb els requeriments de respecte mutu entre comunitats, grups i individus”. La decisió del Comitè ha estat unànime, i prèviament Bèlgica havia sol·licitat la retirada de l’element de la Llista.

D’altra banda el Fòrum d’ONGs ha aprovat el seu primer reglament i també el seu primer codi de conducte. L’estudi d’aquests documents ha comportat dues llargues sessions de les ONGs acreditades participants a la reunió del Comitè. Les deliberacions de les entitats participants han volgut avançar en la funció que volen tenir dins la convenció, sempre en representació de la societat civil i en cap cas en l’àmbit polític. Ha estat un gran avenç per al conjunt del Fòrum que els donarà un major respecte dins la UNESCO.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa