Tornaveu
La UNESCO enforteix la protecció del patrimoni de zones en guerra

La convenció sobre les mesures que s’han d’adoptar per prohibir i impedir la importació, l’exportació i la transferència de propietat il·lícites de béns culturals, signada l’any 1970, i la convenció de patrimoni mundial, del 1972, aporten una base sòlida per a la protecció del patrimoni cultural, perquè estableixen normes internacionals per fer front als riscos concrets que amenacen el patrimoni durant un conflicte. A més, a l’Estatut de la Cort Penal Internacional s’ha definit la destrucció intencional d’edificis històrics com a crim de guerra, fet que proporciona bases sòlides per lluitar contra la impunitat relacionada amb aquests atacs.

Reconeixent la poderosa funció que exerceix la cultura en la creació de cohesió social i la seva contribució a la reconciliació i la pau, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, en les resolucions relatives a Mali i Síria, va establir que la integració de la cultura en operacions humanitàries, de recuperació i de reconstrucció ofereix una oportunitat excel·lent per definir la manera com la protecció del patrimoni cultural pot contribuir efectivament a la resposta més àmplia dels organismes internacionals a les crisis.

Quan el patrimoni cultural està amenaçat, en qualsevol lloc o en qualsevol moment, com ha passat recentment a la República Àrab de Síria, l’Iraq o Mali, es remarca la necessitat urgent de preservar de la devastació de la guerra els llocs arqueològics i culturals, els museus, les biblioteques i els arxius. L’experiència ha demostrat que la preparació de professionals i comunitats locals és la millor garantia per mantenir fora de perill el patrimoni cultural durant una situació de crisi. Per aquest motiu, les mesures encaminades a enfortir les capacitats nacionals i la sensibilització local en relació amb la protecció d’emergència del patrimoni cultural s’han de centrar en la prevenció, més que en els esforços d’últim moment. Més de tres anys de conflicte han tingut un efecte devastador sobre el patrimoni de Síria. És per això que la UNESCO ha posat en marxa un observatori internacional en línia per vigilar la situació del patrimoni cultural a Síria i ajudar, mitjançant la cooperació internacional, a protegir el patrimoni del país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa