Tornaveu
La geografia màgica del país, en un llibre de criatures fantàstiques

“Havia de ser un llibre infantil, però ha acabat prenent forma de gran llibre destinat als adults que vulguin descobrir què somiem els catalans i quina és la geografia màgica del país”. El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya (Ed.Comanegra), un treball de Joan de Déu Prats que compta amb les il·lustracions de Maria Padilla Climent és, per tant, “una invitació a viatjar pel país i per descobrir els mites fantàstics que marquen la nostra fantasia, les nostres pors i creences”, relata l’autor a Tornaveu. “La meva proposta inicial estava destinada al públic infantil, però progressivament la vam anar modificant, fins a donar forma a un llibre per als adults, i també per a nens de més de 10 anys que el vulguin gaudir en família, en què descobrim una cinquantena de criatures fantàstiques, mites i també divinitats ibèriques i grecollatines, i referències a altres cultures”, explica l’autor. De fet, el llibre també vol recuperar “la concepció dels personatges com a esperits de la natura, que s’havia perdut, i amb la qual podem donar una visió per als adults”.

A més, el llibre és també una “invitació al lector a recórrer tot el país de punta a punta per descobrir la geografia màgica del país, amb indrets realment màgics, per descobrir com somiem els catalans. Aquest treball no estava recollit com a tal”, conclou Joan de Déu Prats.

L’autor assegura que la fantasia i la imaginació són una bona opció per treure’ns la cotilla que ens han imposat, “i alhora són formes d’entendre la societat, ens donen la possibilitat de veure que hi ha altres maneres de viure”, alhora que recorda que hi ha societats on els esperits de la natura continuen vigents. Perquè “tots necessitem fantasia”, conclou. Joan de Déu Prats, reconegut per la seva tasca en el camp de la literatura infantil i juvenil, ens convida a conèixer o redescobrir personatges com les bruixes i els follets, l’home del sac, els menairons, les dones d’aigua, l’home dels nassos o el bufarut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa