Tornaveu
La Festa dels Quaranta Sants Màrtirs

La Festa dels Quaranta Sants Màrtirs se celebra anualment el 22 de març a la ciutat de Shtip (República de Macedònia) en honor als màrtirs de la ciutat de Sebaste. Al segle IV, concretament l’any 320, un grup de soldats van ser martiritzats quan es van negar a abandonar la fe cristiana durant les persecucions de Licini, iniciades l’any 316. Foren condemnats a llançar-se despullats a un llac glaçat durant una nit d’hivern. Vora el llac, el prefecte disposà un bany calent per temptar-los. Només un d’ells cedí i sortí de l’aigua per escalfar-se als banys, però morí immediatament després. Davant la demostració de fortalesa dels cristians, un dels soldats que els vigilaven va voler imitar-los i, convertit al cristianisme, entrà al llac amb ells, formant així novament un grup de quaranta soldats. L’endemà al matí eren tots morts, congelats.

Avui, els participants de la festa es reuneixen als carrers i places de Shtip i fan una pujada al turó Isar, fent una parada de camí a l’església per retre homenatge als Quaranta Sants Màrtirs. Segons la tradició, durant l’ascensió els participants han de rebre a quaranta persones que coneixen i recollir quaranta pedres i quaranta petites flors o branques d’ametllers que creixen prop. Quan arriben al cim del turó, els participants demanen desitjos i llancen trenta-nou pedres al riu Bregalnica. El còdol restant es col·loca sota el coixí abans d’anar a dormir. Les bandes toquen música al turó durant tot el dia, i aquest ritual es transmet de pares a fills i entre amics, ja que a la jornada hi conflueixen persones de totes les edats i classes socials. La festa és també punt de trobada de diversos grups ètnics i religiosos que viuen a Shtip, perpetuant el sentiment de pertinença a la ciutat i les seves tradicions.

És per tots aquests valors que la UNESCO ha inscrit aquesta festa a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa